Pääkirjoitus: Sinä kelpaat ilman hyviä numeroitakin

On aika onnitella tänä keväänä eri tavoin koulunsa päättäviä. Joku on valmistunut juuri ammattiin, toinen on tuore ylioppilas, joku päätti yläasteen, toinen nelosluokan ja niin edelleen.

Haluan onnitella jokaista, joka selvisi poikkeusvuodesta niin sanotusti kuivin jaloin.

Yhtä lailla onnittelen häntä, jonka kintut vähän kastuivat, eikä kaikki mennyt niin kuin Strömsössä.

Älä huoli. Kulman takana odottaa vanha kunnon kesä, jolla on tapana kuivata ja lämmittää. Nauti siitä.

Voittajat ja menestyjät, onnittelen heitä, totta kai. Ei mitään pois heidän loistostaan.

Haluan kuitenkin onnitella myös niitä, jotka nipin napin saivat äikästä seiskan ja matikasta kutosen. Professori Kari Uusikylän sanoin: Seiskan todistus ei tarkoita seiskan lasta.

Vaasan lahja Suomen kasvatustieteelle jatkaa: ”On surullista ja vahingollista, jos lapselle tulee tunne, että hän ei kelpaa yhteiskunnalle, koululle tai vanhemmille ilman hyviä numeroita.”

Se on surullista ja varmasti vahingollista. Siksi meidän vanhempien ei pitäisi olla suunapäänä kyselemässä millaisen toikkarin toit ja mitä muut saivat. Tarvitseeko kilpailua pitää yllä vielä kesäloman alettuakin?

Voidaan kai olettaa, että vanhempi rakastaa lasta sellaisena kuin hän on. Silloin hän riittää juuri sen todistuksen kanssa, jonka koulusta käteensä saa.

Ei kasata enempää paineita lasten niskaan. Maailma on muutenkin tyly. Sen lie huomannut jokainen riittävän vanhaksi elänyt.

Onneksi lapsilla ja nuorilla on takataskuissaan vahvuuksia, jotka eivät näy kouluarvosanoissa. Onneksi heillä on lahjoja, joita ei ole osattu mitata yhdenkään todistuksen numeroihin.

Matematiikkaa ja teknistä osaamista painotetaan juuri nyt kuin maailmassa ei muuta enää olisikaan. Toki ne ovat tärkeitä, mutta maailmassa on muutakin.

Taiteellinen ja sosiaalinen lahjakkuus ovat aivan yhtä arvokkaita kuin kovat tiedeaineet. Ihmisen kykyjen kirjo on valtaisa. Kaikenlaisen tekemisen valtamerestä jokainen voi sukeltaa oman juttunsa.

Jos vanhempi pystyy hyväksynnällään ja tuellaan kannustamaan lasta oman jutun löytämiseen, hän samalla kannustaa tätä kohti tasapainoista ja mieleistä elämää.

Hyvää kesälomaa niin nelkun kuin kympin oppilaille ja kaikille siltä väliltä. Maailma on oleva teidän.

Tero Hautamäki

päätoimittaja