Pääkirjoitus: Sinä olet se, joka laskee eteisestä kengät

Heräsin lauantaiyönä kello 04.45. Kauniin unen katkaisi ikkunallista ulospääsyä vaatinut kissa.

Könysin avaamaan luukkua ja aistin ulkomaailman täydellisen hiljaisuuden. Provinssikin oli jo mennyt tutimaan. Seurasi ajatus siitä, joko kaikki rokkiin lähteneet ovat kotiutuneet.

Huoneiden ovet olivat kiinni ja koska yksityisyyttä on kunnioitettava, sänkyihin ei voinut kurkkia. Päätin turvautua jo vanhan kansan suosimaan matemaattiseen ongelmanratkaisuun – laskisin kengät eteisestä.

Itse olen tässä lajissa täysin vasta-alkaja. Tiedän kuitenkin, että huomaamattomaan tiedonhankintaan harjaantunut vanhempi (lue: nainen) saattaa vaistomaisesti jo päivällä pistää merkille, millaisissa kengissä jälkikasvu lähtee matkaan. Se on hyödyllinen havainto, joka oleellisesti helpottaa yöllistä eteislaskentaa.

Jännittäväksi laskutoimi muuttuu siinä kohtaa, kun huomaa, että kenkämereen on ilmestynyt myös sellaisia jalkineita, joita tässä talossa ei aiemmin ole ollut. Kihelmöintiä lisää se, että uusien popojen omistaja selviää vasta aamulla, käytännössä lähempänä puolta päivää.

Tilanteesta riippuen vieras kenkäpari voi aiheuttaa vanhemmissa iloa tai stressiä. Havainto voi myös poikia heille tavallista varemman ylösnousun – on ehkä haettava aamupalapöytään jotakin spesiaalia tarjottavaa ja vielä pyyhittävä pöytäkin.

Lasten sisaruksille talossa yöpyvien lukumäärän väijyminen ei yleensä tule mieleen. Se ei niin sanotusti ole heidän ongelmansa. Sinä ja puolisosi olette niitä, jotka laskevat eteisestä kengät.

Olkaa huoleti, se ei tee teistä outoja hyypiöitä. Päinvastoin, se kuuluu toimenkuvaan ja on jopa velvollisuus. Jos silti tuntuu, että moinen on vakoilua ja nolottaa, muista, että näin on tehty jo kauan ennen sinua.

Tero Hautamäki

päätoimittaja