Pääkirjoitus: Sinulle on positiivista/negatiivista posti@

Virpi unohti laittaa kuperkeikkahiihtojen tulosten korjaukset viime viikon lehteen. Virpi myöhästyi töistä vartin ja syytti siitä kissaa, joka oli lähdön hetkellä oksentanut olohuoneen valkoiselle matolle. Virpi ei ottanut työpuhelinta lounaalle ja asiakas oli näreissään, koska ei saanut toimittajaa kiinni.

Jos aikuisten työelämäkäytöksestä raportoitaisiin perheenjäsenille samaan tapaan kuin opettajat kertovat koululaisten tekemisestä vanhemmille, viestit voisivat kuulostaa tältä. Niitä kilahtelisi kaiken päivää puolison ja lasten kännykässä olevaan Wilma-sovellukseen. Wilma on lähes kaikkien vanhempien puhelimesta löytyvä salarakas. Jos joku ei tyttöä vielä tunne, niin virallisemmin sanottuna kyseessä on koulujen ja kotien välisen viestinnän kanava eli sähköinen reissuvihko.

Wilman maine ei ole hyvä. Sitä pidetään koululaisen rikosrekisterinä, jonne kirjataan niin myöhästymiset kuin tekemättömät kotitehtävätkin.

Oma lapsi on arka aihe. Kun sähköpostiin kilahtaa viesti otsikolla Sait juuri Wilma-viestin, kympinkin oppilaan vanhempi ehtii parissa sekunnissa miettiä monta asiaa: Onko jotain kamalaa tapahtunut? Onko lapsi häirinnyt oppituntia? Olenko unohtanut allekirjoittaa kokeen? Huh. Ei mitään hätää. Musiikinopettaja oli huomannut koululaisen innon ja antanut hänelle aktiivinen oppitunnilla -tuntimerkinnän.

Tiestitkö, että Wilmassa saa antaa myös positiivista palautetta? Toiset opettajat antavat sitä harvemmin, joillekin hyvästä suorituksesta positiivisella merkinnällä palkitsemisesta on tullut tapa.

Positiivista palautetta tulee annettua ja saatua harvoin. Jos lehtijutussa on kaikki tiedot oikein, toimituksen puhelin ei soi. Jos Lapuan Tiistenjoen kirkontornin korkeustiedossa on artikkelissa metrin virhe, luuriin tarttuu vähintään puolenkymmentä lukijaa.

Positiivisen palautteen antaminen ei tule suomalaiselta luonnostaan, mutta pitäisikö oppilasta tai duunaria kehuakaan siitä, että hommat ovat sujuneet vaaditulla tavalla? Tulisiko opettajan merkitä Wilmaan tieto, että oppilas oli tehnyt läksynsä tai työnantajan kiitellä alaistaan sitä, että tämä oli valmistautunut kokoukseen hyvin ja tervehti sinne tullessaan asiakkaita ystävällisesti?

Aikuiset selviävät arjesta ilman ylistyssanoja, mutta lapsille ja nuorille on iso juttu saada palautetta onnistumisistaan. Palautetta annetaan koulussa kasvokkain, mutta voi miten ihanaa huoltajan on nähdä, että oma lapsi on käyttäytynyt koulussa niin hyvin, että opettaja on viitsinyt ja nähnyt aiheelliseksi kertoa siitä kirjallisestikin. Koululaiselta päivän kulusta on usein turha kysellä.

Myönteinen palaute, jonka myös oppilas näkee Wilmasta, nostaa lapsen (ja ehkä vanhemmankin) itsetuntoa ja kannustaa yrittämään lisää. Jos opettajalla on aikaa raportoida päivittäin muutaman minuutin myöhästymisistä, pitäisi hänellä olla aikaa myös positiivisten merkintöjen tekemiseen edes kerran kuukaudessa. Valitettavasti on lapsia, jotka eivät ole saaneet yhtään hyvä-merkintää koko peruskoulun aikana.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Toimittaja