Pääkirjoitus: Suomalainen äiti – uhanalainen laji?

Mikä yhdistää seuraavia upeita selkärankaisia: naali, valkoselkätikka, saimaannorppa, suomalainen äiti?

Oikein. Ne kaikki joko ovat jo tai tulevat olemaan tulevaisuudessa uhanalaisia lajeja.

Hyvä on, pientä liioittelua, onhan suomalaisia äitejä jäljellä sentään vielä 1,6 miljoonaa. Mutta – äitien määrä Suomessa on viime vuonna kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran tilastoinnin aloittamisen jälkeen. Hälyttävä tieto selvisi sunnuntaina Helsingin sanomien juhlapäivään teemoitetusta jutusta. Ei mikään kaunis uutinen äitienpäivänä, mutta ainakin ajankohtaisesti julkistettu.

Kun äitien määrä kääntyy laskuun, se tarkoittaa luonnollisesti myös lapsikatoa. Se taas tarkoittaa huonoja uutisia vaikkapa tänne preerialle, missä maakunnan väkiluku on juuri pudonnut alle 190 000.

Kaikki tietävät, ettei edes mahtavalla pohojammaalla ole sellaista mahtia, jolla uusia mukuloita saisi syntymään tulevaisuudessa ainakaan nykyistä enemmän. Päinvastoin. Tenavooren hankintaa räknätähän 2020-luvulla entistäkin tarkemmin. Se tietää sitä, että suomalaisen yhteiskunnan huoltosuhde muuttuu vaikeaksi: väestö vanhenee vauhdilla, työikäiset ikääntyvät samaa tahtia, eikä uutta veronmaksajaa kasva tilalle omasta maasta.

Yksi, käytännössä ainoa, vastaus tulevaisuuden työvoimapulaan tulee olemaan työperäinen maahanmuutto.

Sitä kohti voi alkaa hiljakseen viritellä myönteisiä ajatuksia, vaikka vielä ollaan pitkällä takamatkalla verrattuna vaikkapa Vaasan seutuun. Se ei ole yllätys. Meidän alueellamme on lähinnä pk-yrityksiä, kun taas rannikolla on isoja, satoja ihmisiä työllistäviä kansainvälisiä jättibisneksiä. Työvoima liikkuu ainakin toistaiseksi herkästi tästä ohi ja Vaasan suuntaan.

Tulevaisuudessa yhteiskunnalliset murrokset vain kiihtyvät. Tuoreet ennusteet ennakoivat vuoteen 2040 mennessä merkittävää väestökatoa erityisesti suurten kaupunkiseutujen ulkopuolelle – huhuu, moomma täääläää, avaruures, mihinä tootta!?!!!

No, Seinäjoelle sentään povataan tasaista mutta pienehköä väestönkasvua, ainoana näillä main. Onko ympäröivä maakunta vääjäämättä hiipumassa? Millaisen tulevaisuuden voisimme yhdessä tehdä, jotta kulkisimme trendejä vastaan ja polkisimme niiden yli?

Kysymys on poimittu suoraan Etelä-Pohjanmaan liiton mainoksesta, jolla liitto haastaa kuulijoita tilaisuuteensa 22. toukokuuta. Tuolloin Seinäjoki Areenassa puidaan tulevaisuutta otsikolla ”Iltaruskosta uuteen aamuun?”

Tarjolla on kevään mielenkiintoisin foorumi uusille ideoille ja ajatuksille. Sinne.