Pääkirjoitus: Surkea juhlavuosi – yt:t ja liikaa avaruutta

Paraikaa on menossa Seinäjoen kaupungin 60-vuotisjuhlavuosi, josta juhlavuus on kaukana. Pelkästään viime viikolla aloitetut yt-neuvottelut jättävät ikävän jäljen, vaikka ne saataisiin vietyä läpi miten hyvässä hengessä tahansa. Korona siihen päälle ei auta yhtään.

Kesää kohti elämä helpannee, ja Seinäjoen torillakin istuu taas joka päivä porukkaa. Heistä ei silti ole yksin jättämään kaupunkiin sitä 30 miljoonaa euroa, joka festareiden peruunnuttua jää saamatta.

On outoa ajatella kesää ilman Provinssia, Vauhtiajoja, Tangoja, Solareita, futista, pesistä ynnä muuta, kesäteattereita ja areenakonsertteja. Kesävieraitakin jää tulematta noin satatuhatta päätä.

Jos kurjuuden keskellä sallitaan pieni kevennys, niin oletteko ajatelleet, että nyt Seinäjoki todella lunastaa sloganinsa avaruuden pääkaupunkina.

No joo, huono vitsi. Autiot kadut eivät naurata.

Se, että hallitus toistaiseksi linjasi kemut seis vain heinäkuun loppuun, oli vähän epäreilua.

Nimittäin, Suomessa on vain kolme kesäkuukautta, kesä-heinä-elo. Olisi ollut reilumpaa, jos olisi saman tien kielletty massatapahtumat koko kesältä. Nyt ne, joiden tapahtuma on vasta elokuussa, saavat – tai huom! – joutuvat jatkamaan järjestelyjä.

Nimittäin, jatkaminenkin voi tuntua löysässä hirressä roikkumiselta. Epävarma on epävarmaa, ja kulut juoksevat kunnes toisin ilmoitetaan. Myös sponsoreiden kanssa voi olla vaikeaa. Lisäksi turhautuminen on sitä suurempi, jos vasta kesäkuun puolella saa kuulla, ettei tapahtumia voi järjestää myöskään loppukesästä.

Yksi peikko on sekin, liikkuuko väki vielä elokuussakaan, vaikka rajoitukset olisivatkin ohi. Aika monelle voi jäädä päälle ymmärrettävä varovaisuus osallistua mihin tahansa tilaisuuteen, jossa ollaan lähekkäin vähääkään isommissa porukoissa. Pahimmillaan eristäytymisestä opitaan pois hitaasti ja ehkä lopullisesti vasta koronarokotteen myötä.

Ilman tulikuumaa tapahtumakesäänsä Seinäjoki on aika tavallinen pikkukaupunki jossain Suomen keskilännessä. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se ei pidä meitä maailmankartalla kuten on totuttu.

Onneksi kesästä 2021 on tulossa supersupersuperkesä. Sitä odotellessa, otetaan tämä suvi iisisti. Tapahtumajärjestäjille toivon voimia ja tukea, me festarikävijät pärjäämme kyllä. Kekseliäimmät saattavat toteuttaa menetettyjen juhlien teemoja omissa pihapiireissään.

Tero Hautamäki

päätoimittaja