Pääkirjoitus: Syöminen on uusi juominen

Syöminen on uusi juominen, ollut jo jonkin aikaa. Pitkät juominki-illat alkavat olla out, ulkona hyvin syöminen in.

Jo antiikin ateenalaiset arvostivat elämän nautintoja ja uskoivat aterioimisen ravitsevan niin sielun kuin ruumiin. Hyvä ateria lähentyi täydellistä vasta kun mukaan liittyi sivistynyttä keskustelua ja oheisohjelmaa, musiikkia tai runoutta. Tärkeitä olivat myös tila ja tunnelma. Näin ateria ei ollut vain nälän tyydytystä. Se oli oleellinen osa sosiaalista kanssakäymistä ja sitä kautta hyvää elämää.

Elämyksellisyys ja tarinallisuus ovat olleet ravintolamaailmassa jo hyvän aikaa nousevia trendejä. Samalla esiin on noussut henkilö, joka luo elämyksiä ja tuo pöytään tarinoita – tarjoilija.

Uudentyyppinen ravintolabrändäys on lisännyt saliväen arvostusta myös Suomessa. Enää ei riitä, että kannetaan oikea ruoka oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Lisäksi on osattava kertoa ruoan tarinaa kiinnostavasti ja tilanteeseen eläytyen. Tämä trendi on syntynyt laadukkaan lähiruoan myötä, jota meille tuottaa ympäröivä ruokaprovinssi. Se taas tuo mieleen festivaali-Provinssin ja sen appeet. Nyt Törnävältä voi jo löytää niin Kauko- kuin Lähi-idän makuja sulassa sovussa kotoisten mummola-ruokien kanssa. Nautittavan kauas on kehitytty nuoruuteni viikonlopuista, kun päivän festivaaliruoka valittiin pyttipannun ja käristenipun välillä.

Hyvällä ruoalla ja juomalla houkutellaan yleisöä myös urheilukatsomoihin. Kyselytutkimusten mukaan monipuolinen ruokatarjonta kiinnostaa varsinkin naispuolisia katsojia. Ehkä lähitulevaisuudessa isompien kenttien ruokapisteissä nähdäänkin esimerkiksi kevätrullakojuja, salaattibaareja ja luksusjäätelöitä.

Paljon on lupa odottaa myös Seinäjoen tulevalta pääareenalta, ensi vuonna valmistuvalta Keskustorilta. Yhden nykyisen lisäksi sen laidoilla näkisi mieluusti muitakin tyylikkäitä ruokaravintoloita terassipöytineen.

Sitä odotellessa, bon appétit!

Tero Hautamäki

päätoimittaja, vs.