Pääkirjoitus: Tämä sitkeä sitku-aika syö myös cityä

Jokainen osaa nähdä hiljaiset kadut ja haasteet Seinäjoen nykyisessä keskustassa. Kova täti tai setä on se, joka pystyy näkemään myös ratkaisuja.

Jos koet, että sinulla on sananenkin annettavaa asian tiimoilta, nyt on tilaisuutesi.

Kaupungin nettisivuilla on sunnuntaihin saakka käynnissä kysely, jolla kerätään seinäjokelaisten mielipiteitä kotikaupungin keskustasta. Vastauksia hyödynnetään city-ytimen kehittämisessä.

Kyselyyn vastataan nimettömänä. Se tarkoittaa, että nyt voi ottaa kantaa kovallakin kädellä. Eikä vastaaminen vie kauaa. Itse selvisin noin viidessä minuutissa.

On turha urputtaa keskustan kehittämisestä mitään, ellei viitsi osallistua asiaan edes yhden kyselyn verran.

Tietysti isoimmat ratkaisut Seinäjoen keskustan osalta alkavat olla jo tehty. Uusi tori on valmis ja uutta asemaa aletaan rakentaa pian. Kerrostaloja on noussut ja nousee vielä paljon lisää.

Tämä on tilanne. Tästä eteenpäin pelataan niillä korteilla, jotka on viime vuosina käteen jaettu.

Jonkin tilaston mukaan Seinäjoki olisi Suomen eniten omakotitaloissa asuva kaupunkiyhteisö. Hyvin mahdollista. Jos on omakotitalo, on pihassa yleensä auto tai kaksi. Niillä huristellaan töihin ja töistä kaupoolle.

Kaupoolle varsinkin automarketteihin. Tuo kuvio voi ehkä osaltaan selittää myös sitä, miksi pöhinä on vähän kadonnut Seinäjoen keskustasta.

Isompi selittäjä on kuitenkin sitku-aika, jota elämme. Korona-sitkussa arki on sitkeää maski päässä tarpomista kodin ja työpaikan välillä – jotka alkavat olla sama asia. Parhaiten pärjää jos on luonteeltaan sitkoinen sisupussi – venymään tottunut suomalainen sissi.

Sitku on tietysti lyhenne sanoista ”sitten kun”. Sitten kun... rokote tepsii ja korona helpottaa, sitten... Kaikilla riittää esimerkkejä jutuista, joista on joutunut karsimaan. Vaikka niistä käynneistä keskustassa.

Sitten kun... inha sitku päättyy, alkaa ihana nytku. Nyt kun... maailma avautuu ja elämä käy taas laatuun, nyt minä... Tällä hetkellä nytku tuntuu vielä vähän kaukaiselta, mutta paluu normaalitilaan on edessä.

Uskon, että Seinäjoen keskustankin elinvoimaisuus lähtee korjaantumaan sitku-kauden mentyä. Onko se kuukausia, puoli vuotta vai vuosi, aika näyttää. On myös meistä ja koronakäyttäytymisestämme kiinni, koska toivottu temponvaihdos tapahtuu.

Keskustan osalta kysymys kuuluu myös: Kuinka moni yrittäjistä pystyy sinnitellä sitku-ajan yli?

Toivon kaikille paljon voimia ja jaksamista.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja