Pääkirjoitus: Tänään se alkaa, aiotko ennakoida?

En ollenkaan sano, että politiikka olisi hieno ja puhdaslinjainen herrasmiesten ja -naisten laji samalla tavalla kuin vaikkapa tennis. Yhteiskunta voi kuitenkin pyöriä ilman tennistä (en tosin ymmärrä miten), mutta ei ilman politiikkaa.

Politiikka on sitä, että yhteisistä asioista sopivat ihmiset, jotka ovat näistä asioista eri mieltä. Neuvottelemalla he tuppaavat lopulta löytämään kompromissin, joka tyydyttää jossain määrin jokaista osapuolta.

Edelläkuvatussa muodossa politiikkaa tehdään kaikkialla, joka työmaalla, koulussa ja kodissa. Lähes perhe kuin perhe on joskus äänestänyt vaikkapa juhannuksenvietosta ja tahtojen (tietenkin) mennessä ristiin alkanut (äidin aloitteesta) neuvotella. Lopulta neuvotteluissa on saatettu sopia monista muistakin perheen asioista kuin vain tuosta yhdestä viikonlopusta.

Tästä päivästä alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys. Pyrin itse olemaan erittäin mökillä varsinaisena vaaliviikonloppuna, joten aion äänestää jo ennakkoon. Samalla menetän vaalipäivänä äänestämisen juhlallisuuden, jossa on – en kiellä – oma tärkeilevä hohtonsa. Tilalle saan onneksi tyydytyksen siitä, että olen jo ääneni antanut, eikä kukaan voi enää kääntää kelkkaani. Tuntuu hyvältä olla äänestyskäyttäytymisessään jämpti.

Keskiviikkona nähdään aamusta jännä tempaus, kun ylioppilaskuntien liitto kokoaa opiskelijat jonottamaan ennakkouurnille kautta maan kello 11. Näin halutaan kiinnittää huomiota koulutukseen, opiskelijoiden toimeentuloon ja ilmastonmuutokseen.

Studenttien äänestysjonot mitataan jokaisella tempauspaikalla kello 12 ja luvut tiedotetaan netissä osoitteessa koulutustaprkl.fi.

Mikäli ”Koulutusta p*rk*l*!” -tempaus saa tänään väkensä toivotusti liikkeelle – ja miksei saisi – jaetaan vaalistartissa nuorta voimaa oikein isolla kädellä. SYL edustaa lähes 135 000 opiskelijaa – aikas pläjä tuoreita ääniä!