Pääkirjoitus: Tangot uudistuvat – se on viisas veto

Tämän päivän Eparissa Tangomarkkinat julkistaa ensi kesän ohjelmansa. Kiinnostava uutinen, sillä vihdoin luvassa on uudistuksia. Niitä nykyinen toimitusjohtaja Pasi Ojala nimenomaan palkattiin tekemään – perinteitä kunnioittaen.

Ensi kesänä Tangoilla nähdään vaikkapa sellainen artisti kuin Eppu Normaali. Eput on hyvä esimerkki hallitusta ja maltillisesta uudistamisesta. Aikanaan myös Pimeyden tangon kirjoittanut bändi soittaa niin melodista ja riimiteltyä iskelmärockia, ettei se voi ärsyttää edes tiukinta tangopuritaania. Uutta yleisöä Eput kyllä tuo.

Toimittajanurani alkupuolella, 25 vuotta sitten, olin Ilkka-lehdessä kesurina. Eräässä jutussa etsin Tangomarkkinoille saapumisen tärkeimpiä syitä. Ne löytyivät ihmisiltä helposti: 1) tunnelma, 2) tanssiminen ja 3) suosikkiesiintyjät – tässä järjestyksessä.

Tuolloin elettiin Tangomarkkinoiden kultakautta. Tapahtumassa, kuten koko kaupungissa, oli todellakin tangoviikolla omanlaisensa, selittämätön tunnelma.

Tuo taika syntyi monen osatekijän yhteisvaikutuksesta, eikä ole enää toistettavissa yksi yhteen. Aika, ihminen ja kuluttaminen ovat muuttuneet neljännesvuosisadassa paljon. Silti tuo edellä lueteltu 1–2–3 kattaa edelleen ne tärkeimmät syyt, miksi ihmiset festareilla käyvät.

Tunnelman syntyyn vaikuttaa vahvasti paikan henki. Jos ympärilläsi on tuhansia samanhenkisiä ihmisiä, tunnet olosi joukossa tervetulleeksi ja rennoksi. Silloin tunnelma on hyvä.

Tanssimisen voi nykyisin ymmärtää myös keikalla joraamiseksi, heilumiseksi yhdessä tai yksin. Siihen pystyy jokainen. Sen sijaan perinteiseen paritanssiin, ainakaan sujuvaan, ei enää taivu kovin moni aikuinen. Paritanssi saattoi kuulua vielä hänen vanhempiensa nuorisokulttuuriin, muttei enää seuraavan polven.

Sukupolvien rajalla seisoo nyt myös Tangomarkkinat. Tietenkään tapahtuma ei halua hylätä uskollista yleisöään. Siksi esiintymässä on myös ensi kesänä parikymmentä tangokuninkaallista tyylikkäine tanssibändeineen. Myös kruunuista lauletaan yhä kilpaa, joten mahdottomia mullistuksia ei tarjoilla.

Parin koronakesän jälkeen on päivänselvää, että vuoden 2022 Tangoilla kuhisee väkeä. Samasta syystä nyt on oikea aika esitellä ohjelmallisia uudistuksia.

Uskon, että siirtymä laajemman yleisön festivaaliksi sujuu ongelmitta, eikä eri musiikkityylejä karsasteta. Toisen musiikkimaku ei ole toiselta pois. Kukaan ei myöskään ehdi/halua kuuntelemaan kaikkea.

On jokaisen musiikinystävän ja koko kaupungin etu, jos Tangomarkkinat nousee taas siivilleen.