Pääkirjoitus: Tee lähtöselvitys viimeiselle matkalle

Minulla oli vanhempi kollega, joka viikottain piipahti kahvimukinsa kanssa huoneessani juttelemassa niitä näitä. Usein puhe kääntyi myös lapsiin ja siihen, mitä heille olisi sanottava ja perinnöksi jätettävä ennen kuolemaa.

Hyvänä kynämiehenä hän suunnitteli kirjoittavansa jälkikasvulleen kirjeen, jossa jakaisi omien sanojensa mukaan ”vähäisen elämänviisautensa”, kertoisi kuinka tärkeitä lapset hänelle ovat ja niin edelleen. Tuo kirje oli tarkoitus tallettaa pankkiin talon asiakirjojen väliin ja vinkata siitä läheisille.

Hyvin mietitty suunnitelma tuntui pysyvän tapetilla useamman vuoden. En lopulta tiedä, kuinka asiassa kävi. Toivon, että hän ehti laatia kirjeensä ennen lähtöään.

Samaan tai oheiseen kuoreen oli tarkoitus kirjata myös testamentti sekä tärkeimmät hautajaistoiveet. Jälkimmäisiin sisältyi yksityiskohtaisia ohjeita tuhkien sirottelusta kirkossa esiintyvään muusikkoon ja muistotilaisuuden kappalevalintoihin, jatkuen aina menuun, jota ystäväni kutsui juhlatarjoiluksi.

Voihan hautajaisia juhlaksi kutsua, surun juhlaksi. Niitä varten on aika ajoin pukeuduttava, halusi tai ei. Yleensä sitä osallistuu jonkun toisen hautajaisiin, mutta joskus edessä ovat omatkin.

Siitä syystä moni on alkanut tehdä hautajaisjärjestelyjä hyvissä ajoin, vielä kun on terveenä ja porskuttaa voimainsa tunnossa. Se voi tuntua vähän karmivalta, ainakin jos asiaa seuraa sivusta. Kun tilanteen ajattelee omalle kohdalle, ajatus tuntuukin aika fiksulta. Vähän sama kuin jos alkaisi valmistautua pitkän ajan päässä odottavaan lomamatkaan, ja laatisi huolellista lähtöselvitystä matkastressiä helpottaakseen.

Olo voi tosiaan olla helpottunut kun on pannut ylös viimeiset tahtonsa. Varmuudella se on temppu, joka aikanaan helpottaa myös omaisia.

Kun hetki on, heidän ei tarvitse kaiken muun keskellä arvuutella vainajan lempivirsiä ynnä muita viimeisiä toiveita. Riittää kun poimii ne paperista, mahdollisesti edesmenneen omalla käsialalla.

Kun suunnittelee hautajaisensa itse, voi yrittää ujuttaa mukaan vivahteita omasta persoonastaan. Toki omaiset saattavat jättää kaikkein persoonallisimmat toiveet toteuttamatta. Toisaalta, jos perikunta yhtään ymmärtää pelätä vainajan kummittelua, voidaan toiveet myös nyhtyristi toteuttaa.

Uudesta Eparista voit lukea selvityksen siitä, mitä on otettava huomioon kun alkaa pistää pystyyn omia hautajaisiaan.