Pääkirjoitus: Tiedätkö, mitä puolisosi tekee työkseen?

Käsi sydämelle, tiedätkö mitä puolisosi tekee työkseen?

Työ vie kolmanneksen päivästä ja puolet valveillaoloajasta, mutta onko sinulla oikeasti käsitystä siitä, millaisia hommia puolisosi paiskii?

Jonnekin se aamulla lähtee ja rojahtaa iltapäivällä väsyneenä sohvalle. Palkka kilahtaa tilille joka kuukausi, mutta onko sinulle selvää, mitä sen eteen on pitänyt tehdä?

Elämäni sulostuttajan käyntikortissa lukee software developer. Juu, ei sano mitään. Olen yrittänyt selvittää, mitä työ konkreettisesti on, mutta asiaa on kuulemma sitä tuntemattomalle liian vaikea selittää. Jotenkin se tietokoneohjelmien tekoon liittyy, mutta miten, se on jäänyt melko epäselväksi.

Monessa perheessä on sama tilanne. Siksi ajattelin, että Suomessakin muutamana vuotena vietetty Lapsi mukaan töihin -päivä olisi hyvä joka toinen vuosi muuttaa Ota puoliso mukaan töihin -päiväksi. Kun elämänkumppanit tietäisivät enemmän toistensa työnkuvasta, töihin liittyvistä asioista olisi helpompi puhua myös kotona. En tarkoita, että työjuttuja pitäisi jauhaa illat läpeensä, mutta jokaisella on duunipäiviä, jolloin kaikki menee pieleen. Se näkyy myös kotona. Jos kumppani tietäisi, millaisia asioita ja ihmisiä puoliso päivän aikana kohtaa, niistä puhuminen olisi paljon helpompaa.

Ota lapsi töihin -päivän idea on aika pitkälle sama. Tarkoitus on konkretisoida lapselle sitä, minne isä ja äiti töihin lähdettyään menevät, mitä he töissä tekevät, millaisia työkaluja töissä tarvitaan ja millainen työn lopputulos on.

Ajatus on hyvä, sillä varsinkin uuden ajan ammattien kuvailu on vaikeaa. Kirvesmies rakentaa taloja, suutari korjaa kenkiä ja lääkäri parantaa sairaita, mutta miten selität lapselle mitä tekee esimerkiksi kulttuurituottaja, intendentti tai liikkeenjohdon konsultti?

Tuskin yksi päivä abstraktien ammattien sisältöä kokonaan avaa, mutta mieleen saattaa jäädä ainakin se, miten pehmeä sohva isän työpaikan neuvotteluhuoneessa oli, kuinka jännittävää oli valmistaa kaakao kahvikoneessa ja ajella hissillä ylös ja alas.

Seuraavan kerran aikuisia kannustetaan tutustuttamaan jälkikasvuaan työhönsä ja työpaikkaansa perjantaina. Pitääpä kysyä pomolta, saanko silloin ottaa ukon mukaan.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Toimittaja