Pääkirjoitus: Toisiko vanha kylänjärjestys koronakurin?

Euroopan koronapääkaupunki on tällä hetkellä Pariisi ja rajoitteet sen mukaisia. Viikko sitten Eiffelin juureen julistettiin ulkonaliikkumiskielto kello 21 alkaen. Tämä siksi, että iltariennoissa koronan on todettu leviävän eniten. Sääntöä rikkoville on luvassa jopa 1500 euron sakko.

Jos avaruuden pääkaupungissa joskus tarvittaisiin paikallista koronalakia, olisi meillä valmis pohja. Reino Ala-Kuljun Seinäjoen kirjasta (1963) silmiini osui vuonna 1871 asetettu topakka ”Seinäjoen kylänjärjestys”.

Ensimmäinen pykälä: ”Jokainen palkollinen, olkon mies taikka vaimonen, joka ilman laillista syytä on pois kotoa jälkeen kello kymmenen illalla, vetää sakkoa mies 10. markkaa ja vaimonen 8. markkaa. Jos poissaolo tapahtuu lauvantai- tahi pyhäiltana niin olkoon sakko mieheltä 15. markkaa ja vaimolta 12. markkaa.”

Seuraavaksi puututaan tansseihin: ”Jos, niin kuin on kyllä nähty ja kuultu, väki luvattomasti kokoontuu johonkuhun riiheen tai muuhun sellaiseen tanssimaan, niin olkoon jokainen joka tällaisessa luvattomassa tanssissa on ollut osallinen, sakotettava 5 markalla, paitsi pelimanni jonka sakko olkoon 10 markkaa. Jos tanssi-tila on isännältä luvattu, niin olkoon hän myös velvollinen vastaamaan siivollisen elämän edestä.”

”Älköön tanssi myöskään kestäkö yli kello yksitoista illalla, tai kunnanlautamiehen määrätessä ovat kaikki velvolliset erkanemaan pois, vastaan riiteliä sakotetaan 10 markalla. Sakot otetaan palkollisen palkasta, niin että haltia pidättää sen sisälle.”

Lopuksi määritellään kuka saa käyttää valtaa: ”Kunnan esimies, varaesimies, kunnallislautamiehet, kirkkoraadin jäsenet ja seurakunnan vanhimmat, sitoutuvat kaikki yksimielisesti valvomaan siveyden ja säädyllisen elämän voimassa pitämisen yli, koettaen sanoilla muistuttaa viallisia. Kunnallislautakunnan tulee pitää huolta siitä, että tämä kylänjärjestys vuosittain luetaan kirkossa Huhtikuun ja Lokakuun keskipaikoilla.”

”Kuntakokous voi myös sakottaa 5 markalla jokaista talonomistajaa, joka lokakuun 1. ja toukokuun 1. päivän välisenä aikana sallii lastensa tai palvelijainsa makaavan luteissa tai aitoissa, ’koska siitä seuraa haureellinen elämä ja se on terveydellekin vaarallista’.”

Ulkonaliikkumisen sakoista sanoisin sen verran, että Pariisissa on Pariisin hinnat. Täällä riittäisi, jos nuo vanhassa kylänjärjestyksessä mainitut markkasummat muuttaisi euroiksi ja löisi nollan perään.

Sekin olisi nuukalle pohjalaiselle häijy pelote ja syy pysyä kotona – myös lauantaina.

Tero Hautamäki Päätoimittaja