Pääkirjoitus: Torilla tavataan – sinä, minä ja kuka?

Olen viime aikoina kulkenut uuden Keskustorin läpi päivittäin. Eilen jututin kahvilayrittäjää ja kahviporukkaa. Jälkimmäinen toivoi torin avajaisiin 27.4. ainakin musiikkia.

Sitä kaupunki on juhlaan myös tilannut. Avajaisissa esiintyy Tero Pajunen.

??? Ei hätää, hän on hieno muusikko, vaikka nimi tuskin soittaakaan monen kaupunkilaisen kelloja.

Esiintyjästä kuultuaan joku voi kuitenkin yltyä kyselemään, miksei torilla laula Seinäjoen Ylistaron oma poika Juha Tapio?

Tai vaikka kaupungin tunnetuin popyhtye Softengine, jonka on nähnyt Euroviisuissa sata miljoonaa ihmistä. Sillä meriitillä olisi hyvin voinut soittaa yhdet kansanjuhlat kotikylän torilla.

Entä missä on Laitakaupungin orkesteri ja Sami Silénin huikea kurakauppalakupletti Helmi Pohjanmaan? Tai Antti Railio tulkitsemassa Jussi Asun Sontakuormalaulua?

Juha Tapion kohdalla voin ymmärtää budjettikysymyksen, muiden kohdalla en niinkään. Ohjelmaan olisi istunut myös paikallinen tangokuningas Risto Nevala laulamaan tanssimusiikkia kaupungissa, joka sentään tunnetaan alan mekkana. Juuri toritansseja ihmiset ovat toivoneet kaupungin järjestämissä yleisökyselyissä...

Nyt avajaisohjelmasta jää etukäteen vähän flataanen olo. Korostan, ettei tämä ole Tero Pajusen kritiikkiä. Turkulaissyntyinen kitaristi-laulaja on huikea artisti, folk-trubaduuri ja äänitaituri, josta Suomi kuulee vielä.

Hän ei ehkä kuitenkaan ole se suuren yleisön vetonaula tai kaupunkilaisten tuntema ”läheinen” artisti. Pajunen on paikallaan, mutta hänen lisäkseen voisi olla myös paikallisia tähtiä varmistamassa, että paikallinen yleisö saapuu kansanjuhlaansa sankoin joukoin.

Keskustorin juhlallisuuksissa saa ensiesityksensä Pajusen Horsma-patsaan paljastukseen valmistama teos. Myös patsaan tekijä, Risto Pentikäinen, on paikalla ja kertoo teräsveistoksensa synnystä.

Pajuselta kuullaan toinenkin kappale, joka puolestaan ammentaa Kalevan navetan historiasta ja tarinoista. Torille tulee myös lapsille suunnattu pikkunavetta, jossa voi tutustua Kalevan navetan entisaikojen äänimaisemaan.

Aivan erinomaisia juttuja, mutta miksi jo nyt? Miksi Itikanmäelle ensi vuonna valmistuva taidekeskus pitää vetää Keskustorin juhliin? Eikö kumpikin ansaitsisi omat ja omannäköisensä avajaiset? Eikö torin taikaan luoteta?

Näillä kai kuitenkin mennään. Siis koura käteen ja toivotetaan Pajunen ja tilaisuuden muut esiintyjät tervetulleiksi. Tavataan torilla ja varmistetaan, että avajaisista tulee hieno ja lämminhenkinen juhla.