Pääkirjoitus: Tuplapiikitetty törmäsi covidinkieltäjään

Heinäkuun lopulla sain taas annoksen BioNTech-Pfizerin Comirnaty-mRNA-Covid–19-rokotetta mallia BNT162b2. Toinen satsi teki gutaa. Se levollisti mieltä ensimmäistäkin enemmän. Tunsin vähitellen olevani koronataudin vakavalta muodolta suojassa.

Se siitä. Muilta osin elän kuten ennenkin. Vedän edelleen maskin päähän kaupassa. Yleinen tautitilanne, oma fiilis ja sosiaalinen paine vaativat. Olen myös ymmärtänyt, että deltamuunnos voi tarttua tuplapiikitettyynkin. En tahdo viedä tautia vasta kerran rokotetuille lapsilleni.

Kesällä tapasin monia viisikymppisiä ikätovereitani. Usein puhe sivusi rokotuksiakin. Moni oli nauttinut lomalla teräviä. Kerran sain myös kuulla, ettei ”piikkiä ole otettu eikä oteta, koska mitään koronaa ei oikeastaan ole”.

Tämän todennut tuttava oli silmäillyt myös minun satunnaista kirjoitteluani aiheen tiimoilta. Hän ehdotti, että ”sinähän Tero voisit tutkivana journalistina selvittää mistä tässä koronassa ihan oikeasti on kyse, ja kuka tästä kaikesta hyötyy.”

Jep. Hämmästyin. Kyseinen henkilö oli ollut kirjoissani mies, jolta en olisi osannut odottaa moista kommenttia.

Lupasin jatkaa valitsemallani tiellä. Toivottelin melko pikaisesti hyvät kesät ja etenin takavasemmalle silmiäni isseksein muljautellen.

Totta kai miehellä oli oikeus sanoa mitä ajatteli. Kunnioitan hänen viestintäänsä, vaikken sanomaa ymmärräkään.

Toivon, että hänkin kunnioittaa minun valintaani tieteellisestä maailmankuvasta. Ymmärtää ei minua tarvitse, ellei halua. Voin surutta olla hänen silmissään sumeasti maailmaa hahmottava tavis. Yksinkertainen laumasielu, joka menee porukan mukana ja ottaa rokotteen suojatakseen itseään, läheisiään ja muita ihmisiä.

Nyt pitää muistaa todeta, että ikävä kyllä, on myös heitä, jotka eivät voi ottaa rokotetta vaikka tahtoisivatkin. Mutta me muut voimme toimia heidänkin suojakseen.

Tänään tilanne on taas se, että kouluja pannaan etäopetukseen ja firmat jatkavat etätöissä. Jos kuitenkin Suomi saavuttaisi jollain ihmeen kaupalla tänä syksynä yli 85 prosentin rokotuskattavuuden (nyt luku on 70), yhteiskunta voitaisiin melkoisella varmuudella avata täysin ennen joulua.

Matka on kuitenkin pitkä, myös lakeuksilla. Alkuviikon iltauutisissa kerrottiin, että E-P:llä on Suomen alhaisin rokotekattavuus. Nolo uutinen ja ilmiselvä tahra eteläpohjalaisten hyvään yleismaineeseen.

Tero Hautamäki