Pääkirjoitus: Turisti: Missä täällä on vanha kaupunki?

Osallistuin äskettäin Seinäjoen kaupungin 150-vuotisjuhlaan, jossa puhujana oli kaupunkitutkija Laura Kolbe. Hänen esityksestään korviini jäi soimaan lause, jota olen itsekin joskus toistellut lomamatkoilla: Missä täällä mahtaa olla vanha kaupunki?

Mieti siis valmiiksi mitä vastaat, kun satunnainen turisti pysäyttää sinut kadulla ja kysyy: Excuse me, where is the old town?

Kaikki Seinäjoella joskus käyneet tietävät vastauksen: Nada. Mitään vanhaa kaupunkia ei ole.

Toki meillä on muutama vanhempi pytinki siellä täällä – kenties erehdyksessä – pystyyn jätettynä. Mitään kokonaisuutta ei kuitenkaan ole. Lohduttautua voi sillä, ettei vanhaa kaupunkia ole monella muullakaan suomalaisella uuscityllä. Vanhat kaupungit ovat Suomessa lähinnä rannikolla, missä on saatettu elää ihmisiksi jopa vuosisatojen ajan, toisin kuin täällä.

Vaan on meillä sentään muutama niitä vanhoja rakennuksia. Jospa olisi sellainen mahtikone, jolla ne voisi kokonaisina kerätä ja siirtää toistensa kanssa samalle alueelle. Sitten niitä voisi plaseerata niin, että alueesta syntyisi järjestämällä jonkinlainen kaupunkimuotoinen miljöö. Olisi jotakin, minne se vaikeita kyselevä turisti ohjata.

Sinne voisi siirtää niin keskustaa nyt häiritsevän Pollarin talon kuin purkua odottavan Nurmon kirjaston. Näistä lähtökohdista se olisi varmasti omituisennäköinen alue, varsinainen Frakenstein-versio vanhasta kaupungista. Mikä sinällään voisi olla aika erikoinen nähtävyys!

Ajatusleikkiä ei kuitenkaan tarvitse jatkaa pidempään, sillä satunnaista turistia tuskin koskaan tulee Seinäjoelle. Tänne tullaan aina jostain syystä.

Seinäjoki ei ole niin sanottu ”Hei, mitäs sanot, jos varataan hotelli ja hengataan kaupungissa pitkä viikonloppu ilman ennakkosuunnitelmaa” -tyyppinen city.

Tänne tullaan, koska Provinssiin tai Tangomarkkinoille ynnä muihin on päästävä, joskus ulkomailta asti, tai koska Alvar Aallon päätöihin luettava Seinäjoen Aalto-keskus on koettava koko komeudessaan paikan päällä.

Eikä siinä totisesti ole mitään vikaa. Ollaan ylpeitä siitä mitä meillä on ja kehitetään niiden ympärille lisää vetovoimaa.

Onko muuten mietitty, miten mahtaisi toimia Talvi-Provinssi Seinäjoki Areenassa? Sinne voisi matkien luoda Törnävän alueen parhaat puitteet ja tilata kovimmat kotimaiset esiintyjät parilla ulkomaisella vetonaulalla. Tämä on vain yksi tyhmä heitto, mutta fakta on, että Seinäjoki tarvitsee lisää talvitapahtumia. Ainakin, jos haluamme tänne lisää maksavia turisteja.

Tero Hautamäki

Päätoimittaja