Pääkirjoitus: Tyhjä tori on positiivinen ongelma

Seinäjoen keskustan kaksi toria ovat herättäneet viime viikkoina vilkasta keskustelua. Vastakkain on asetettu uusi Keskustori ja sen valmistuttua tyhjilleen jäänyt Kauppatori.

Keskustorilla on aurinkoisia päivinä ollut niin paljon väkeä, että terassien ja kahviloiden istumapaikoista on ollut jopa pulaa. Kauppatorilla taas on hiljaista. Tori on niin autio, että avaruuden pääkaupunkiin kesälomalaisia Marsista kuljettavat ufot pystyisivät laskeutumaan sinne suurenakin ryhmänä muitta mutkitta.

Kyselimme Eparin Facebook-sivulla lukijoilta vinkkejä Kauppatorin hyödyntämiseen. Monessa viestissä toivotaan marjojen ja vihannesten myynnin palaavan entiselle paikalleen. Kannatusta useammassa viestissä saivat myös iso leikkipaikka sekä skeitti- ja minigolfrata.

Kaupankäynnin Kauppatorilla toivotaan jatkuvan tavalla tai toisella. Yksi idea olisi avata torille Reko-lähiruokarenkaan noutopiste. Toiseksi vaihtoehdoksi lukijat ehdottivat kirpputorimyyntiä. Torista toivotaan helsinkiläisen Hietaniementorin kaltaista paikkaa, minne saisi tulla myymään tavaroitaan. Samalle torille mahtuisivat käsityöläiset tuotteineen. Myyjiä uskotaan riittävän ainakin silloin, jos paikka olisi ilmainen ja myymään saisi tulla ilman ennakkovarauksia.

Itse siirtäisin osan Keskustorin kauppiaista ja kojuista Kauppatorille. Onko järkevää, että toisella torilla on vieri vieressä kahvi-, jäätelö- ja marjakauppiaita, mutta toisella ei yhtäkään?

Kesäelämään liittyvien palvelujen jakaminen olisi vain tekohengitystä, sillä syyssateden ja talvipakkasten tultua ne tuskin houkuttelevat väkeä kummallekaan torille. Loppuvuodesta torien kilpailijaksi avautuu Ideapark, jonne on lupailtu monenmoista tapahtuma-areenaa. Sitä vastaan voi tulevaisuudessa taistella Kauppatori, jolle on suuniteltu kattoa.

Kauppatorin omistava Seinäjoen kaupunki sanoo, että kaupunki on kahden torin loukussa eikä vanhalle torille ole käyttöä. Ongelma kalskahtaa positiiviselta: toreja ja tilaa on tarvetta enemmän, mutta eikö tyhjä tila ydinkeskustassa ole pikemmin mahdollisuus kuin rasite? Ison kanssa tapaa pärjätä paremmin kuin pienen.

Kiire torien käyttöön liittyvien asioiden ratkaisemisella ei ole. Hätäratkaisut ovat turhia. Vasta tulevaisuus näyttänee tarpeet.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Toimittaja