Pääkirjoitus: Tyhjänä möllöttävän tontin soisi täyttyvän

On noloa, kun ei saada täyteen koloa. Seinäjoen keskustan paraatipaikalla, osoitteessa Kirkkokatu 10, möllöttävä tyhjä tontti tulee näillä näkymin pysymään tyhjänä vielä hyvän aikaa.

E-P:n kotiseutu- ja museoyhdistys jätti valituksen Vaasan hallinto-oikeudelle koskien Kirkkokadun poikkeamislupapäätöstä, jonka Seinäjoen kaupunki oli tehnyt. Käsittelyaika hallinto-oikeudessa venyy arviolta jopa kahteen vuoteen, ja rakennushanke joutuu jäihin ainakin siksi aikaa.

Kyse on siitä, että kotiseutu- ja museoyhdistys haluaa pitää kiinni mahdollisuudesta saada Seinäjoelle Unescon maailmanperintöstatus Aalto-keskuksen kautta. Jos Aalto-keskuksen viereen rakennetaan jättimäinen koulukompleksi ilman riittävää arkkitehtonista ylöspanoa, Aalto-keskuksen arvo kärsii.

Hyvänä esimerkkinä uudisrakennuksesta valittajat pitävät Apila-kirjastoa, joka on taiten liitetty osaksi Aalto-keskusta, jopa tavallaan sen sisään. Että siitä sopisi ottaa mallia.

Ymmärrän valituksen tehneitä. Huoli on ihan perusteltu ja sen pohjalta on ollut oikeutettua tehdä valitus.

Yhtä paljon ymmärrän Sedua, jolla on kova kiire saada uusi kampus. Heidän mielestään jo piirretyn rakennuksen arkkitehtuuri riittää.

Ymmärrän myös kaupunkia, ei ole kivaa pitää tyhjää tonttia keskustassa. Ehkä kaupunki kuitenkin eteni asiassa liian nopeasti, vauhtisokeudella.

Käsillä on klassinen pattitilanne. Voisiko sen vielä ratkaista nopeasti polkaistulla arkkitehtikilpailulla?

Otetaan oman kylän osaajista OOPEAA sekä Teemu Hirvilammi ja lisätään Apila-kirjaston suunnittelijaryhmä ynnä 2–3 muuta suomalaista, arvostettua arkkitehtitoimistoa. Järjestetään heille kutsukilpailu. Kutsumenettelyllä homma voisi olla ohi muutamassa kuukaudessa.

Kun voittaja olisi valittu, kaikki olisivat tyytyväisiä ja rakentaminen alkaisi keväällä. No, varmasti homma ei ole ihan noin helppoa, mutta ajatuksen tasolla kyllä.

Sitten on vielä vanhan Kauppiksen tontti Koulukadun päässä. Se on pienempi plassi, mutta jospa yrittäisikin ylöspäin? Sinne sopisi 5–6-kerroksinen kampus.

Meni miten meni, eniten tässä jupakassa tulee surku Sedun opiskelijoita. 1500 tältä osin viatonta nuorta on kärvistellyt meluisissa väistötiloissa Joupin entisen Cittarin kiinteistössä jo pitkään. Nyt tuomio näyttää jatkuvan vuosikaupalla.

Todennäköisesti tämä vaikuttaa lähiaikoina myös Sedun vetovoimaan opiskelupaikkana. Harvassa ovat he, joita houkuttaa messuhallimainen opiskeluympäristö.