Pääkirjoitus: Uskallanko pysähtyä Suomen Pariisissa?

Viikonloppuna olisi tarkoitus ajaa pakoon kavalaa maailmaa. Suunta on läntisen laidan reunalle, karulle Raippaluodolle. Tähän asti kaikki on selvää. Mutta – matkalla pitäisi pysähtyä keskellä Vaasaa, josta on hetkessä tullut Suomen Pariisi, punaista vilkkuva koronakeskus.

Syy stoppiin on vanhan kaverin ja tamperenaapurin Petri Ala-Maunuksen taidenäyttely Pohjanmaan museossa. Kanssani nuorena huolettomasti pöffäilleestä taiteilijasta on tullut maailmallakin kysytty tekijämies, joka tuo näyttelyitään kotimaakuntaan aniharvoin. Vaikken tuntisi koko häiskää, menisin artloverina näyttelyyn.

Nyt pitää vain miettiä, miten taiteen äärelle ja pois pääsee niin, ettei altistu koronalle. Ajattelin tällaista reseptiä: maski naamaan, pipo päähän, kumihanskat ja -saappaat raajoihin, turvavälit kuntoon, puolivihainen ilme, introvertti kehonkieli.

Pipolla ja kumppareilla ei ole merkitystä koronan kannalta, mutta ne lisäävät tunnetta umpeen pukeutumisesta. Jos ilkeän, viimeistelen eristäytymiseni runsaalla hyttysmyrkyllä.

Luotaantyöntävyys on tämän syksyn muotiväri.

Yhtään ei pelota, vaikka lääkäreiden mukaan Vaasassa on nyt käynnissä laajan leviämisen vaihe. Heitä se kuulemma harmittaa, kun keväällä oli niin hyvä tuntuma koko koronaan.

Hyvä tuntuma johtui siitä, että keväällä koko Suomessa elämä oli koronarajoitettua. Sääntö-Suomi pelasi kuin unelma, ja kesällä korona hiipui lopunkin. Kun loppukesästä pidettiin jo kaupunkifestareita, moni ei muistanut koronaa koskaan olleenkaan.

Rajoitukset poistettiin asteittain, koska valittiin elämän ja talouden normalisointi. Se oli aivan oikea liike. Ei pyörää voi yhden koronan vuoksi lopullisesti pysäyttää.

Koska elämän piti palata, nyt ollaan tilanteessa, jota asiantuntijat syksylle ennustivatkin. Kukaan ei siis voi olla kauhean yllättynyt. Tämän kanssa on vain tanssittava maltilla niin, että jalka nousee vielä huomennakin. Elämistä ei silti tarvitse täysin lopettaa.

Jokainen tietää, mitä häneltä – taas – vaaditaan. Turvavälit, käsipesu (kaupassa desitys, eikä vain sen esitys, huom!), maskin käyttö, väkijoukon välttely ja etätyö. Kaikkea tätä mahdollisuuksien mukaan, mutta niin, että järki kestää ja pää pysyy kasassa.

Vaasassa on nyt päällä tiukat rajoitukset ainakin tulevat viikot. Etelä-Pohjanmaalla kaavaillaan samaa.

Ei huono.

Tero Hautamäki