Pääkirjoitus: Vaillinaisia kohtaamisia kaupooll’ olles

Korona kiertää ja karanteeni kurittaa, mutta arkeakin pitää elää. Vierailin lauantaina puolen perheen kanssa Ideaparkissa ensi kertaa sittemmisin. Piti hakea kenkiä, koska piti. Ja löytyi.

Uteliaana vilinä päätin kävellä kauppakeskuksen ympäri, ja voi veljet, olihan meitä siellä aikaslailla.

Ilkka-Pohjalaisen uutisen mukaan lauantaina 9.5. Ideaparkissa vieraili 12 000 kävijää. Lyhyessä ajassa ehdin havaita vain muutamia maski naamalla kulkeneita. Sen sijaan todella moni oli hanskakäsikäsnisäkäs.

Veikkaan, että 12 000 joukossa oli myös jokunen koronaa kantanut. Tai sitten ei ollut. Tai oli – tai ei?

Siinäpä se. On vaikea tietää, onko virusta liikkeellä vai ei. Se ryökäle ei itsestään ilmoittele kuin vasta hetken kuluttua sairastuttamalla toisia vähemmän, toisia enemmän ja viemällä joitakin hautaan asti. Jokainen uhri on aina jonkun perheenjäsen tai ystävä.

Tietysti kuihtunut talous tykkää, jos kansa lähtee taas ostoksille ja kuluttamaan. Siitä, kuinka näinä aikoina pitäisi shoppailla, minä en ole mikään sanomaan.

Sen sanomiseen pitää olla asianmukaisia natsoja, kuten johtajaylilääkäri Peter Niemisellä. Hän toteaa samaisessa I–P:n uutisessa, ettei kaupoissa nyt ehkä kannata kierrellä enempää kuin on välttämätöntä.

”Pitää jaksaa vielä olla tarkkana”, Nieminen lisää ja kehuu pohjalaisia viruksen kurissa pitämisestä alueella.

Kehu aina lämmittää. Kai nuo sanat pitää painaa povelle ja vaalia kuin aarretta. Voiko muutakaan.

Ideaparkissa vastaan tuli vanha ystävä tuonnempaa maakunnasta. Hän oli lastensa kanssa hakemassa erästä tiettyä äitienpäivälahjaa. Niin kuului selitys, vaikken selitystä vailla ollutkaan.

Normaalisti olisin vähintään kätellyt ja vähän halannutkin tuota mukavaa juippia, jota on tullut nähtyä liian harvoin. Nyt vain heiluttelimme kättä etäämpää, vaihdoimme muutaman sanan lennosta ja totesimme, että koronan jälkeen takuulla lisää.

Se tuntui harmillisen vaillinaiselta kohtaamiselta, mitä se tietysti olikin. Pelkkä ohut näkeminen.

Onhan tää mälsää. Ei jaksaisi enää desittää ja esittää etäistä, mutta on oltava vastuullinen.

Käsihygienia ja turvaväli – ne yhdessä ovat toistaiseksi kappale kauneinta Suomea.

#jaksaajaksaa #eläarkeaviisaasti #valoakohti #kesä

Tero Hautamäki

päätoimittaja