Pääkirjoitus: Vaimoni rakastaa ikätoveriani Kristiinasta

Se tapahtui perjantaiaamuna ennen seitsemää muutama päivä sitten. Minä paistelin kananmunia leivän päälle ja vaimo ryhtyi päivittämään uutisvirtaa Ilkasta. Keskusteluja käytiin, kunnes tuli pieni hiljaisuus. Näin rouvan kumartuneen lehden ylle. Sitten hän suoristi itsensä ja ilmoitti: ”Mä rakastan Petri Pihlajaniemeä”.

Puoliso pyysi minuakin lukemaan jutun, joka oli kirvoittanut hänestä moisen tunnustuksen. Ahmin uutisen siitä, kuinka Seinäjoen aseman vanha veturitalli voitaisiin muuttaa lasikatolliseksi kylpyläksi.

Jutun luettuani minäkin totesin rakastavani Petri Pihlajaniemeä.

Ei siksi, etteikö täällä voisi elää ilman kylpylää, vaan siksi, ettei voi kuin rakastaa ihmistä, joka uskaltaa rohkeasti visioida ja toteuttaa ajatuksia, joista hyötyy kokonainen seutukunta. Tässä kohtaa Pihlajaniemi on malliesimerkki.

Jos joku ei vielä tiedä, kenestä on kyse, tässä pari faktaa pähkinänkuoressa. Petri Pihlajaniemi on viisikymppinen rakennusalan yrittäjä, joka on palkittu työstään maakunnan vanhojen rakennusten säilyttäjänä, korjaajana ja älykkään uudiskäytön mahdollistajana.

Pihlajaniemen cv on komea. Hän on kunnostanut kotikaupungissaan Kristiinassa veturitallista ravintolan ja paloasemasta hotellin. Seinäjoella hän on tehnyt Rautatieläisten talosta hotelli-ravintolan ja saneeraa parhaillaan Kalevan navetasta komeaa kulttuurikeskusta. Kaikkiaan miehellä on eri kohteita maakunnassa jo kymmenkunta.

Pihlajaniemi on fiksu yrittäjä, joka ei tee työtään vain rakkaudesta lajiin. Kaiken taustalla on aina liiketaloudellinen kannattavuus.

Seinäjoen – ja monen muun kaupungin – myötämieli Pihlajaniemellä jo on. Uusin idea tarvitsee kuitenkin vielä valtion päätä ja ennen muuta Liikennevirastoa tajuamaan sen, että ”Seinäjoen aseman seutu ei voi loputtomiin olla yhtä kuin hehtaarikaupalla ruosteisia raiteita”, miehen omia sanoja lainatakseni. Tuosta tekee mieli päätellä, että Seinäjoen aseman jarrumiehet istuvat Helsingissä.

Vaikka Pihlajaniemellä on varmasti lompsa kunnossa, ei hän aio rakentaa Suomen hienointa kylpylää Seinäjoelle puhtaasti omasta kassastaan. Siksi hän peräänkuuluttaa nyt kiinnostuneita yrittäjiä ja sijoittajia, joiden kanssa voisi yhdessä ryhtyä puuhaan. Koska en ole yrittäjä enkä sijoittaja, enkä edes tavallinen miljonääri, en voi tuohon pöytään ilmoittautua.

Jos olisin, menisin, ottaisin lakin päästä ja sanoisin: ”Petri, hauska tavata. Sinulla on ideoita ja tekemisen meininki. Sellaista me täällä Seinäjoella ja varsinkin tässä aseman seudulla tarvitsemme. Tehdäänkö yhteistyötä?”

Tero Hautamäki

Päätoimittaja