Pääkirjoitus: Välikausitakki

Kevät on vihdoin ja viimein täällä. Talvitakit saa vaihtaa välikausitakkiin. Lapset ja nuoret valtaavat jälleen Jouppiskan tekonurmikentän pyöreän ja soikean pallon kanssa. Pitkä talvi on harjoiteltu taitoja kuplahallien viheriöillä ja nyt on aika siirtyä sinitaivaan alle.

Vielä tovi sitten talvi oli kauneimmillaan ja keväthangilla oli ilo hiihtää. Nyt kaupungin on vallannut pöly ja tunkkainen ilma, joka on onneksi ohimenevä haitta. Kevään sateet puhdistavat ilman, ja on helppo hengittää kevätsateen tuomia raikkaita tuoksuja. Linnut laulavat ja elämä hymyilee.

Huhtikuu voi kuitenkin myös olla kuukausista julmin. Ihmisen sielu ei herääkään samaan tahtiin kevään kanssa. Mieli on maassa ja masentaa. Siinä kohtaa ei lohduta vanhan kansan totuus, että kyllä se aurinko vielä risukasaankin paistaa. Usko pois, paistaa se. Aikanaan.

Kevät toi maanteille moottoripyörät. Eräs moottoripyöräilevä sotaveteraani aikanaan tokaisi, että aina kun hän laittaa moottoripyöräkypärän päähänsä se on se sama tunne, kun aikanaan sodassa laittoi kypärän päähän. Kaikki tiellä liikkuvat ovat vihollisia, joiden tarkoituksena on tappaa moottoripyöräilijä. Motoristin aistien pitääkin olla valppaana, sillä autoilijoiden on vaikea havaita pieniä ja nopeita moottoripyöriä. Se on selvä, etteivät kaikki motoristit ensi syksyä elävänä näe. Aina meitä muutama menehtyy kevään ja kesän mittaan.

Olennaista kaksipyöräisellä liikkuessa on maltti, keväällä varsinkin, kun ajotaidot ovat talviterässä. Motoristin kannattaakin keväällä mennä ajokursseille, jos sellaisia on tarjolla. Kertaus on opintojen äiti, tai isä, koulukunnasta riippuen.

Eparin edesmenneen päätoimittajan Markku Lauri Kalervo Leiwon sanoja siteeraten, ”ensi kuun jälkeen on jo kesäkuu”. Nauttikaa keväästä ja tulevasta kesästä. Ja käykää tykkäämässä Eparin Facebooksivusta, niin saatte tuoreet uutiset ja päivän puheenaiheet heti tietoonne.

Jussi Mustikkamaa

Toimittaja