Pääkirjoitus: Voisinpa viettää etäpäivän kissana

Korona-aikana tuntuu välillä siltä, että voisin vaihtaa paikkaa kissojemme kanssa. Kun ihmiset kotoilevat, lemmikit voittavat, sillä ne saavat tavallista enemmän huomiota.

Kun etätyöläinen kävelee lattialla pötköttävän karvakasan ohi, hännänheiluttajalle riittää kehuja ja rapsutuksia. Jos olisin kissa, koko perhe paijailisi minua monta kertaa päivässä. Teinitkin tulisivat lähelle, puhuisivat lempeällä äänellä ja ylistäisivät ulkonäköäni. Sitten he tiedustelisivat, haluaisinko ruokaa, huomiota vai ulos pienelle kävelylenkille.

Lemmikeistä on koronavuotena tullut entistä arvokkaampia. Ne ovat tuoneet poikkeukselliseen arkeen tärkeää sisältöä, seuraa ja lohtua.

Kotieläimet ovat parhaimmillaan ystäviä, jotka ovat hyviä kuuntelemaan. Ne ovat terapeutteja, jotka lievittävät stressiä ihan vain olemuksellaan ja ilahtuvat omien ihmistensä näkemisestä. Varsinkin koirat kannustavat ylös, ulos ja lenkille. Koira on omistajalleen todellinen personal trainer.

Ei ihme, että moni on hankkinut koronakotoilun piristykseksi lemmikin. Erityisen suosittuja ovat olleet juuri kissat ja koirat.

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin hieman alle 49 000 koiraa. Se on Kennelliiton mukaan yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kissoja Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 4 000. Tuossa luvussa koronabuumi ei näy, mutta kasvattajien mukaan pennut viedään käsistä. Yhdestä pentueesta saattaa tulla nyt puolensataa tiedustelua entisen kymmenen sijaan. Pentuja ei siis tarvitse markkinoida. Ongelma on pikemminkin se, miten valita hyvistä omistajaehdokkaista ne parhaimmat.

Vaikka koirien ja kissojen pennut maksavat useimmiten reilun tonnin, pentujonoon ollaan korona-aikana ilmoittauduttu myös epärealistisin odotuksin. Eräs kissankasvattaja kertoi, kuinka joku olisi halunnut sohvaan sointuvan pennun ja toinen kissan, joka pehmolelun tapaan makoilisi laiskanlinnassa ja näyttäisi kauniilta.

Kasvattaja oli huomannut, että osa lemmikkiä etsivistä oli asialla hetken mielijohteesta ja haki vaihtelua korona-arkeen. Tällaiset ostajat kasvattajat pyrkivät karsimaan.

Kun elämä normalisoituu ja etätyöt sekä lomautukset loppuvat, ihmisillä pitää edelleen olla aikaa ja halua hoitaa lemmikkejään. Moni kasvattaja pelkää jo etukäteen sitä, että koronaton arki tuo mukanaan paljon kodinvaihtajia.

Jos olet valmis palvelemaan lemmikkiäsi jopa parikymmentä vuotta, suosittelen karvatin hankintaa lämpimästi. Lemmikki välittää omistajastaan pyyteettömästi, ei tuomitse eikä kyseenalaista. Lisäksi karvakaveri auttaa pitämään kiinni tavallisista rutiineista ja antaa muuta ajateltavaa – oli korona tai ei.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Toimittaja