Pääkirjoitus: Vuosi, jota kukaan ei takuulla tilannut

Vuosi sitten tällä palstalla vertailin suomalaisten ja amerikkalaisten uudenvuodenlupauksia. Muistan, kuinka kummatkin kansat lupasivat viettää jatkossa enemmän aikaa perheen ja läheisten kanssa.

Miten sitten kävikään. Vuonna 2020 perheet ovat olleet yhdessä enemmän kuin kukaan olisi osannut ennustaa. Samaan aikaan moni isovanhempi tai iäkäs sukulainen ei ole voinut tavata läheisiään lainkaan.

Lähtökohtaisesti syynä surkeuteen on pikkiriikkinen hevosenkenkälepakko, joka kuvainnollisesti lehahti maapallon yli ja kaataa yhä siiveniskuillaan miehiä ja naisia. Loppupeleissä kriisin taustalla on homo sapiens, viisas ihminen, jonka toiminta ulottuu kaikkeen ja kaikkialle.

Onneksi nyt ollaan tilanteessa, jota on hartaasti toivottu. Ensimmäiset rokotteet tautia vastaan on jaettu myös Suomessa.

Se tarkoittaa, että koronakummitustunnelin päässä näkyy valoa. Kevättä kohti valo kirkastuu päivä päivältä, vähän kerrassaan, aivan kuin yhtä matkaa luonnonkierron kanssa.

Kriisistä siis näyttäisiin selviävän ulos ainakin terveydellisesti. Edessä on silti kuukausien asemasotavaihe. Sen aikana odotetaan, pysytään paikoillaan ja tehdään kuten ohjesääntö kuuluu. Ei hötkyillä eikä hölmöillä.

Vuosi on ollut kurja, mutta itse yritän nähdä siinä myös jotakin positiivista. Kuten sen, että meidät konttorirotat on vihdoin jätetty luvanvaraisina lojumaan kotiin parta ajamatta ja hiukset likaisina, verkkarit ja villikset jalassa. Samalla on havaittu, että työmme on sujunut entiseen malliin, hetkittäin jopa paremmin. Etätöiden virallistuminen on ollut plussa miinuksessa.

Henkilökohtainen plustekoni on ollut padelin aloittaminen. Hauska mailapeli ei ylenmääräisesti nosta kuntoa, muttei sitä järkyttävästi laskekaan. Nelinpelinä se lisää henkistä hyvinvointia.

Yksi pieni ilonaihe on ollut myös Babylon Berlin -sarjan kolmoskauden töllääminen. Joskus sitä vain kaipaa tyylikästä K16-rikosdraamaa 1920-luvun Saksasta.

Uudenvuodenlupauksena lupaan pyöriä etätyö-padel-babylon -kolmiossa myös vuonna 2021. Lisäksi lupaan ottaa koronapiikin. Osumaa olkavarteen juhlistan Rovastin ratkaisulla.

Viime mainitun opin joululomalla Markku Mantilan uudesta romaanista. Hengenmiehen annokseen sisältyy tuhti viskipaukku ja iso A-olut. Sillä sopinee ottaa vastaan tänään myös uusi vuosi, joka olkoon päättyvää tuhannesti parempi. Terveydeksenne.

Tero Hautamäki

päätoimittaja