Pääkirjoitus: Wiise waikuttaa wiisaalta wedolta

Meillä on kuulkaas täällä kotikulmilla aivan mainio nelikko.

Herrat Paul Fairchild, Mark Wiltshear, Michael Nieminen ja Jiuliano Prisada ovat kaikki asuneet pitkään Seinäjoella. He ovat oppineet maan ja maakunnan tavoille vähän kerrassaan, joskus kantapäänkin kautta, mutta viihtyvät nyt pohjalaisten keskellä erinomaisesti työtä ja arkea elellen.

Viime viikolla opin heistä vähän lisää. Kyseiset gentlemannit ovat perustaneet sosiaalisen yhdistyksen nimeltä WIISE. Work Integration for Immigrants Service tukee muualta Suomesta tai ulkomailta tänne muuttaneiden henkilöiden työllistymistä, yrittäjyyttä sekä kotoutumista Etelä-Pohjanmaalla.

How splendid is that! Se on juuri sitä työtä, jota täällä tarvitaan. Fakta on, että lähivuosina – paikoitellen jo nyt – me tarvitsemme kipeästi osaavaa työvoimaa ulkomailta.

Jotta työntekijät viihtyvät ja jäävät, heidät on saatava kotoutumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Viralliset tahot ja toimistot tekevät varmasti osansa, mutta heidän kauttaan ei pääse käsiksi hiljaiseen, kokemuspohjaiseen tietoon, joka usein on arvokkainta pääomaa. Siinä kohdassa neljä wiiseläistä ovat kova sana.

Monet kuntapäättäjät ja asiantuntijat ovat jo toivottaneet WIISEn tervetulleeksi toimijaksi. Nyt tarvitaan vain paljon vuorovaikutusta ja verkostoitumista sekä ahkeraa kenttätyötä puolin ja toisin.

Alueella olevien ulkomaisten ammattiopiskelijoiden ja työnhakijoiden kannattaa olla näihin miehiin yhteydessä, samoin kuin kansainvälistä työvoimaa ja osaajia etsivien pohjalaisten yritysten ja organisaatioiden.

Yhdenkään asianomaisen ei kannata tästä wiis weisata, sillä Wiise waikuttaa wallan wiisaalta wedolta.

PS. Yksi WIISE-miehistä, Mark Wiltshear, ei voi sietää suurta suomiherkkua, salmiakkia. Kunnioitan hänen makuaan, mutten tietenkään ymmärrä. Nautin pussillisen salmiakkipanttereita samalla, kun kirjoitin juttua heistä.

Tero Hautamäki

päätoimittaja