Muut

Lukijoilta: Huoli lasten ylipainosta ja kunnosta

  • Epari

Lasten ylipaino on ollut kasvava ongelma jo pitkään; myös maailmanlaajuisesti.

Korona on osaltaan vähentänyt lasten päivittäistä liikkumista. Harrastuksien loppuminen on vaikuttanut myös tilanteeseen. Näin vakuuttaa myös lasten ja nuorten terveyden edistämisen professori Kalle Kurppa Pohjanmaan korkeakouluyhdistys Epanetista ja Tampereen yliopistosta. ”Ylipaino on maaseudulla yleisempää. Arkiliikunta on vähentynyt jo pidemmän aikaa, mutta koronan aikana ilmiö on pahentunut.”

Soteuudistus merkitsee samalla sitä, että terveyden edistäminen siirtyy yhä enemmän kuntien vastuulle. Urheiluseurojen merkitys lasten ja nuorten liikuttajana korostuu.

Kuntien tulee ottaa tämä huomioon ja varautua lisäämään merkittävästi urheiluseurojen rahoitusta jo vuoden 2023 talousarvioissa, jotta urheiluseurat voivat keskittyä entistä enemmän myös lasten kestävyysurheilun kehittämiseen.

Seinäjoen seudun Urheilijat (SSU) edistää muun toiminnan ohella lasten kestävyysurheilua. Häjyt ja Katupojat pitävät tätä toimintaa tärkeänä myös ylipaino-ongelman näkökulmasta. Siksi ne luovuttivat jokin aika sitten avustusmäärahan ko. toimintaa varten.

Psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen on sekin tärkeää. Tässä työssä kulttuurijärjestöt tekevät hyvää työtä. Urheiluseurat ja kulttuurijärjestöt ovat avainasemassa asukkaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä.

Kuntien velvollisuutena on osoittaa varoja myös kulttuuriyhdistyksille- ja järjestöille, jotta niillä olisi onnistumisen mahdollisuuksia.

Ei tietenkään pidä unohtaa kuntien omia toimia terveyden hyväksi.

Ilmari Ylä-Autio

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka