Muut

Lukijoilta: Nyt tarvitaan avointa tapaa katsoa muuttuvaa maailmaa

  • Epari

Korona on mahdollistanut niin yksilöille kuin yrityksille uusien taitojen ja käytänteiden oppimisen. Pandemian pitkä kesto on ollut riittävän pitkä testiaika todetaksemme kokeilujen hyödyt ja haitat. Etätyösuosituksia pikkuhiljaa puretaan ja osassa yrityksiä etätyö tulee jäämään yhdeksi tavaksi tehdä töitä joko osaksi tai kokonaan. Myös monipaikkaisuus yleistyy.

Kuinka Etelä-Pohjanmaalla käy? Palataanko takaisin aiempiin käytäntöihin vai jatketaanko muutosten tekemistä uudistuvan, muun maailman vaatimalla tavalla?

Etätyö ja monipaikkaisuus edellyttää toimiakseen luottamusta työntekijän osaamiseen ja itsensä johtamiseen. Työntulokset puhuvat varmasti puolestaan.

Uudet tavat tehdä työtä myös asettavat vaatimuksia johtamistaidoille, kun työntekijä ei ole suoraan silmien alla valvottavana. Tarvitaan aitoa luottamusta, ja sitä joko on tai ei ole.

Kilpailu työntekijöistä on valtava: ei pelkästään paikallisten yritysten kesken, vaan maakuntien ja eri maiden välillä.

Työntekijät asettavat nyt riman, johon yritysten on pystyttävä vastaamaan. Toisille yrityksille rima voi olla vielä karsintarajalla, mutta toiset joutuvat hyppäämään tosissaan pysyäkseen mukana jatkokierroksilla.

Pussillisilla vanhoja keinoja ei enää houkutella osaajia yrityksiin. Nuoret työntekijät hakevat mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kehittymiseen, halutaan nähdä tulevaisuudessa etenemismahdollisuudet uralla, saada kilpailukykyistä palkkaa ja joustoja työaikaan tai -paikkaan.

Toiselle taas riittää oman kädenjäljen näkeminen. Näitä samoja mahdollisuuksia tulee löytyä myös oman maakunnan yritysten keinovalikoimasta tai häviämme kisan lohduttomasti. Kansainvälisten osaajien houkuttelemisesta puhumattakaan.

Ja vielä muutama sana arvoista. Työntekijä haluaa jakaa yrityksen arvot, ristiriita arvoissa ei voi tuottaa pitkää ja hedelmällistä työsuhdetta.

Samoin, jos työpaikan tunneilmapiirissä on jotain haitallista. Esimerkiksi se mahdollinen luottamuksen puute.

Me tarvitsemme avointa tapaa katsoa nopeasti muuttuvaa maailmaa ja varmistaa, ettemme jää lähtötelineisiin muiden jo juostessa.

Petra Piironen

yhteyspäällikkö

E-P:n kauppakamari

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka