Muut

Lukijoilta: Sinä päätät, kuka jatkossa päättää

  • Epari

Elämme historiallista aikaa. Ensimmäiset aluevaalit ovat oven takana ja osa ihmisistä miettii, mitä nämä vaalit oikeasti tarkoittavat. Nämä vaalit määrittelevät sen, miten ja mistä apu saadaan jatkossa hädän hetkellä.

Hyvinvointialueen muodostamisen parhain puoli on mielestäni se, että palvelujen määrittämisen kriteerit tulevat kaikille samanlaisiksi. Jatkossa ei ole enää kuntakohtaisia eroja, kuten esimerkiksi tällä hetkellä vielä on mm. Omaishoidon tuen määrässä ja arviointikriteereissä. Hyvinvointialueella kaikki ovat samanarvoisessa asemassa asuinpaikasta riippumatta.

Näissä vaaleissa valitut henkilöt päättävät jatkossa sen, millä kunnilla säilyy mitkäkin sosiaali- ja terveyspalvelut. Suunnitelmissa on nyt 1+7 malli, jonka mukaan Suupohjassa, Kurikassa, Ilmajoella, Lapualla, Seinäjoella, Kaksneuvoisen alueella, Järvi-Pohjanmaan alueella ja KuusSoTen alueella säilyvät sote-keskukset. Tällä suunnitelmalla mennään kolme vuotta. Se mitä on sen jälkeen, riippuu siitä, ketä on päättämässä asioista ensimmäisessä aluevaltuustossa.

Minulle on tärkeää se, että jokaisen ihmisen ääni tulee kuuluviin. Haluan olla ajamassa sitä, että reuna-alueiden palvelut säilyvät kohtuullisina eikä lähdetä liikaa keskittämään palveluita maakunnan keskuskaupunkiin. Mielestäni tämä suunniteltu malli on hyvä ja sillä varmistetaan se, että palveluja on jokaisella alueella riittävän lähellä saatavilla.

Olen nimennyt omiksi vaaliteemoikseni: 1. Palvelut lähellä, 2. Ennaltaehkäisevä työ ja 3. Ihminen keskiöön.

Haluan olla tekemässä töitä sen eteen, että jokainen ihminen saa äänensä kuuluviin ja jokaisella on hyvä elää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Ennaltaehkäisevällä työllä, perustason vahvistamisella, saamme säästöjä ja lisäämme hyvinvointia. Kun avun saa oikea-aikaisesti vältetään lieveilmiöiden syntyminen sekä kulujen kasvu. Aina tulisi miettiä, mitä kaikki maksaa jos tilanne kriisiytyy vielä pahemmaksi. Esimerkiksi mielenterveyspalvelut, miten kalliiksi tulee se, että hoitoon ei päästä ajoissa.

Sinä päätät, kuka jatkossa päättää sinun SoTe-palveluistasi. Jos haluat äänesi kuuluviin, paina nimeni muistiin.

Riitta Kangasluoma

Aluevaaliehdokas (ps.)

Lapua

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka