Muut

Viilentävä vekotin kuumentaa asiakkaiden tunteet – ilmalämpöpumput viedään nyt käsistä

Kuumat helteet ovat tuoneet ilmalämpöpumppuihin tänä kesänä kovan kysyntäpiikin. Kuva Anniina Mannila
  • Epari

Viilentävien ilmalämpöpumppujen kysyntäpiikki on noussut samaa tahtia lämpömittarien lukujen kanssa. Yrittäjät joutuvat myymään eioota.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on tänä kesänä ylittänyt tarjonnan, kun helleputki on aiheuttanut valtavan ostobuumin. Monelle joudutaan myymään eioota. Tämä kuumentaa viilentävästä ilmalämpöpumpusta haaveilevien asiakkaiden tunteita.

Kiukkuisiin puheluihin on vastattu esimerkiksi Energiamestareilla, jossa isä ja poika, Mikko ja Aapeli Järvenpää, paiskivat töitä kirjaimellisesti hiki hatussa.

– Puheluita tulee päivässä kymmeniä ja sähköpostit päälle. Emme työn ohessa millään pysty vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin, miehet harmitteleva.

Viilennystä elämäänsä haluavat eivät kuitenkaan lannistu helpolla. He yrittävät saada asentajat kiinni varaston pihasta.

– On ihan mahtavaa olla haluttu, mutta tilanne on kaikille alan yrittäjille katastrofaalinen. Meilläkin on jouduttu kieltäytymään tänä kesänä vähintään sadasta kaupasta, Mikko Järvenpää harmittelee.

Pullonkaulana on tavaran saatavuuden ongelmat. Maaliskuun lopulla Välimeren ja Punaisenmeren yhdistävään Suezin kanavaan poikittain jumiutuneen konttialuksen vaikutukset näkyvät edelleen. Ilmalämpöpumppuja ei ole saatu maahan haluttua määrää. Kun kontteja saapuu Suomeen, maahantuojilla ei ole resursseja toimittaa laitteita tarpeeksi nopeasti eteenpäin.

Mikko Järvenpää on ajanut Seinäjoen ja Vantaa väliä pakettiautolla. Reissun ansiosta Seinäjoelle saadaan seuraavalla vikolla asennettavat ilmalämpöpumput.

– En voi ottaa varauksia kovin pitkälle vastaan, kun tavaran saannista ei ole varmuutta.

Koska myös asennustarvikkeiden saanti on epävarmaa, moni yrittäjä on joutunut kasvattamaa varastoja hamstraamalla tavaraa, ettei viilennyslaitteiden asennus jää ainakaan muista tarvikkeista kiinni.

– Eräs tukkuri oli kuulemma myynyt tähän mennessä jo 40 kilometriä kylmäputkea, vaikka sitä menee tavallisesti sen verran koko vuoden aikana, Mikko Järvenpää selvittää.

Kesä on viilentävien ilmalämpöpumppujen sesonkiaikaa. Energiamestarit asentavat vuodessa yli 200 ilmalämpöpumppua.

– Kesällä tehdään ympäripyöreitä päiviä, mutta keskitalvella potkitaan lumipaakkuja pihassa. Ilmalämpöpumppuja voi kuitenkin asentaa ympäri vuoden. Jos ei halua ensi kesänä hikoilla sisällä, asialla kannattaa olla heti syksyllä, Aapeli Järvenpää vinkkaa.

Miksi ilmalämpöpumppujen kysyntä on noussut hurjasti viime vuosina?

– Kesät ovat olleet lämpimiä ja uusia asiakasryhmiä on tullut. Kerrostaloihin on täälläkin alettu asentaa ilmalämpöpumppuja. Taloja on paljon ja töitä riittää.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue lisää asiasta Eparista 21.7.2021

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka