Pääkirjoitus

En uskonut voivani kuvitella sotaa kotiin

  • Epari

Tiistaina aamuseitsemältä oli jo ihmeen valoisaa. Siitä olisi voinut nauttia koiralenkillä kovastikin. Sattuneesta syystä päähän puskivat aivan toisenlaiset kuvat.

Hiljaisuuden keskellä en voinut estää itseäni kuvittelemasta, miltä kotikulmilla kuulostaisi, jos pommit alkaisivat putoilla rauhallisille raiteille.

Miltä näyttäisi hiihtäjien suosima Hallilanvuori, jos sen takaa nousisi savun keskeltä hävittäjiä.

Miten ihmiset ja eläimet käyttäytyisivät täällä, suojaisessa lintukodossa, jos meitä yhtäkkiä uhattaisiin valtavalla tuhovoimalla.

Miten minä ja parikymppiset poikani halaisimme rakkaitamme, jos tulisi lähtö sotatehtäviin.

Viikko sitten en olisi ikinä uskonut, että joskus voisin ajatella tai kirjoittaa moisia. Ne ovat onneksi mielikuvituksen tuottamia kauhukuvia, joiden toteutuminen on erittäin epätodennäköistä.

Eurooppa on kuitenkin hetkessä nyrjähtänyt sellaiseen asentoon, etten varmasti ole ainoa, jolle jotakin yhtä kauheaa on tullut mieleen.

Suomalaisten nopeasti kasvanut Nato-myönteisyys kertoo tätä samaa tarinaa ennätysprosentein. Samoin voi tulkita hallituksen päätöksen aseavusta Ukrainalle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eurooppa on kuitenkin hetkessä nyrjähtänyt sellaiseen asentoon, etten varmasti ole ainoa, jolle jotakin yhtä kauheaa on tullut mieleen.

Ukrainan tilanne on nyt koko maailman huulilla. Suomalaistenkin halu auttaa on ollut valtava. Myös Seinäjoella on tähän mahdollisuus.

Tapasin Olena ja Mykola Zhabkon, jotka ovat Seinäjoella asuvia ukrainalaisia. He organisoivat hätäapukeräystä maamiestensä auttamiseksi. Tälläkin viikolla Seinäjoelta lähtee Ukrainaan kolme avustuskuormaa.

Jokainen meistä voi osallistua omalla panoksellaan. Zhabkot keräävät Ukrainan vapaaehtoisten armeijalle varusteita, kuten kenkiä sekä lääkintätarvikkeita. Voit lukea aiheesta lisää ja tutustua tarvikelistaan seuraavalta aukeamalta.

Tulevana lauantaina kello 16 Zhabkot järjestävät Seinäjoen Keskustorilla kokoontumisen Ukrainan tukemiseksi. Tapaamisessa voi tehdä toivottuja tavaralahjoituksia tai osallistua muilla tavoin huollon auttamiseksi.

Alun perin Zhabkoilla piti olla keräyspisteet myös Jalasjärvellä ja Peräseinäjoella. Tiistaina Olena Zhabko otti minuun yhteyttä ja pyysi jättämään juttuun maininnan vain Seinäjoen osalta.

”Tavaroita tulee nyt niin paljon, ettemme pysty järjestämään enempää”, hän kirjoitti kiitollisena suomalaisten auttamisenhalusta.

Lahjoittaminen on vähintä mitä me voimme tehdä.

Tero Hautamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka