Pääkirjoitus

Hyvää joulua semut, sesyt ja östermyyräpuut

story-image
Kuva: Tomi Kosonen

Tämän viikon lehteä tehdessäni opin aivan uuden sanan, semun. Semu on lyhenne termistä ”Seinäjoelle muuttanut”.

Sellaiseksi tunnustautuu muiden muassa Eparin entinen pitkäaikainen päätoimittaja Paula Hämäläinen, joka tarjosi minulle, sesylle, valokuvajuttua entisaikojen Seinäjoesta. Otin sen ilolla vastaan. Julkaisukin on täydellisen kohdillaan juuri nyt, jotta lukijoilla riittää pariksi viikoksi monipuolista ahmittavaa.

Nimittäin, nyt ensimmäistä kertaa minun päätoimittajakaudellani, Eparin ilmestymispäivät eivät sovi yhteen kalenterin kanssa. Siitä syystä esimerkiksi meikäläinen joutuu pitämään välipäivinä ainakin pari vapaapäivää. Voi voi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jo nyt luterilainen työminäni kärvistelee vasemmalla olkapäällä pistellen niskaani terävällä sulkakynällään. Onneksi oikealla olalla lonkkaansa kenaa joulupukki, nostellen säkistään villasukkia, viinileilejä ja suklaakonvehteja. Voimien kamppailu tulee olemaan ankara, mutta uskon joulun ihmeeseen.

Siitä puheen ollen. Nyt on pakko tehdä vielä toinen juttunosto. Facebookista silmiini osui ilmajokelaislähtöisen Mika Saranpään teksti filosofitontusta ja hänen ontologisesta oivalluksestaan. Ihastuin siihen heti.

Kiitos Mikan työnantajan, nyt tuokin juttu on Eparissa. Teksti kannattaa lukea huolella, vaikka se voi hetkittäin haastaa. Paria oudompaa sanaa ei kuitenkaan pidä säikähtää. Ne selviävät itsestään, ja voipa ne ohittaakin lukemisen siitä kärsimättä.

Tonttutarina kannattaa sisäistää viimeistään aattoaamuna, jotta se, mikä on, varmasti myös kaikkialla ja kaikille näkyy.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esiintyypä lehden sivuilla kaksi kiisteltyä sanaakin, seinäjokinen ja seinäjokelainen. Paljon väitellään vieläkin siitä, kumpi on väärin. Vastaus: Ei kumpikaan. Kielitoimiston mukaan molemmat ovat oikein. Edellinen on enempi puhekielinen muoto, jälkimmäinen virallisempi, ja kumpikin tahoillaan ahkerassa käytössä.

Jos silti jäät miettimään, mitä sanaa omasta olemisesta pitäisi käyttää, voithan myös tapailla toista kotimaista lainaten jotenkin näin: ”Moon östermyyräpuu” (ruots. östermyrabo, Seinäjoella pysyvästi asuva henkilö).

Niin heille kuin kaikille semuille ja sesyille tasapuolisesti hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka