Pääkirjoitus

Jenkit haluavat ottaa opiksi suomalaisten onnellisuudesta

story-image
  • Tero Hautamäki

Tänään, 20.3., vietetään kansainvälistä onnellisuuden päivää.

Puoliltapäivin on määrä julkaista YK:n eri maita rankkaava onnellisuusraportti mallia 2024. Raportissa onnellisuutta tarkastellaan kuudella käsitteellä: sosiaalinen tuki, tulot, terveys, vapaus, anteliaisuus ja korruption vähäisyys.

Uskokaa tai älkää, Suomi on ollut maailman onnellisin maa vuosina 2018–2023 – siis kuudesti perättäin. Saas nähdä, miten tällä kertaa käy. Joko ikuinen kakkonen, Tanska, vihdoin kiilaa ohi?

Mikäli edellä mainittu tai mikä tahansa muu onnellisuuskysely tehtäisiin nyt, ei Suomineito olisi aivan edustavimmillaan. Päähän potkivat lakot ja konkurssit, eikä taantuma hellitä helmoista. Hallitus ja työmarkkinaosapuolet käyvät totista tukkanuottastaan vielä pitkään. Lisäksi henkisiä mustelmia tuovat mielenterveysongelmat, vihapuhe ja monensorttinen syrjintä.

Edellisestä huolimatta – tai siitä tietämättä – Yhdysvalloissa on päätetty ottaa meiltä opiksi. Viime syksynä Suomessa vieraillut ohjaaja David Arond selvittää uudessa dokumentissaan ”The Happiest Country in the World – Secrets to Finland’s Success” syitä sille, miksi Suomi sijoittuu jatkuvasti onnellisuuslistauksen huipulle.

Odotetun dokumentin ensi-ilta on näinä päivinä. Elokuvassaan Arond tutkii koulutuksen, hallinnon, maahanmuuton, asumisen ja ympäristön vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin. Kuvausryhmä teki täällä 40 haastattelua ja vieraili esimerkiksi päiväkodissa, neuvolassa, luonnonpuistossa ja vankilassa.

”Tavoite on oppia onnellisuudestanne jotain, mitä voisi hyödyntää Yhdysvalloissa”, Arond sanoo.

Dokumentti on syytä katsoa tarkkaan myös Nyky-Suomessa. Ehkä voimme oppia itseltämme jotain.

Googlaamalla löysin onnellisuustutkija Ilona Suojasen viime vuonna antaman lausunnon. Sen mukaan suomalaisten onnellisuudelle on yksi määräävä tekijä ylitse muiden: turvallisuus.

”Turvallisuus on merkittävä edellytys sille, että ihminen voi elää hyvää ja merkityksellistä elämää. Onnellisuus tarvitsee turvallisuutta”, Suojanen sanoo Ylen haastattelussa (15.3.2023).

Samalla hän nostaa esiin tunteen yhteisöllisyydestä ja siitä, ettei kukaan ole yksin. Suojanen pitää suomalaisten vahvuutena myös luottamusta viranomaisiin ja toisiin ihmisiin.

Kirjoitan tätä tiistaiaamuna, joten en tiedä, millaisia terveisiä keskiviikon onnellisuusraportti tuo tullessaan. Veikkaan Suomelle yhä sijoitusta kolmen kärjessä. Mutta vuonna 2025 saatamme jo tipahtaa podiumilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka