Pääkirjoitus

Nykyajan parhaat pikkujoulut panostavat elämyksellisyyteen

story-image
  • Tero Hautamäki

Hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä. Jossain välissä, aniharvoin, voi pilkahtaa riemun raikkahin aika. Esimerkiksi silloin, kun on firman pikkujoulu, juhla, jonka kuumin sesonki on käsillä juuri nyt.

Tuota sesonkia on itse asiassa kestänyt jo satakunta vuotta, mikäli on uskominen Helsingin historiasivustoa: ”Elintason nousu, huvielämän vilkastuminen ja kulutuskulttuurin kasvu lisäsivät pikkujoulun suosiota työpaikoilla 1920–30-luvuilla. Sotien jälkeen, 50–60-luvuilla, pikkujoulua vietettiin juhlatamineissa ravintolassa tai juhlasalissa kepeän ohjelman kera. Työtovereita viihdytettiin muun muassa hassuilla omatekoisilla esityksillä.”

Edelliseen liittyen netistä löytyy epämukava kuva vuodelta 1957. Siinä miehet tanssivat pukeutuneina havaijilaistyylisiin naisten asuihin. Kuva on todennäköisesti Elannon pikkujouluista. Nykyään tuonkaltainen työkavereiden puolivallaton puskateatteri olisi äärimmäisen vaivaannuttavaa.

Siitä huolimatta tai juuri siksi tapaamme Ilkan 50+pilates-ryhmässä huvitella ajatuksella siitä, kuinka joku päivä rakennamme parhaista liikesarjoistamme näyttävän vapaaohjelman firman pikkujouluihin.

Onneksi talomme ei enää järjestä pikkujouluja. Tilalla on syksyinen vuosijuhla, jonne tulee satapäin väkeä aina Oulua ja Helsinkiä myöten. Aivan uusille ihmisille ei voi edes vitsinä esittää keski-ikäisten sulavaakaan hämypilatesta vanhojen pophittien säestyksellä. Ei, vaikka ohjaajamme onkin sädehtivä ja alansa huippuja.

Vielä silmäys historiaan: ”Omien ohjelmanumeroiden vähentyessä 1970-luvulla työpaikkojen pikkujoulut muuttuivat epämuodollisiksi ja alkoholivetoisiksi. 80-luvun nousukaudella kostea pikkujoulu alettiin nähdä suorastaan työsuhde-etuna. Örvellys on sittemmin rauhoittunut ja nykyisin työpaikan pikkujouluja vietetään monipuolisen sivistyneesti.”

Totta. Vahvistukseksi kerron tuoreen esimerkin. Ystäväni yritys vei väkensä äskettäin työviikon päätteeksi Sulvalle syömään viikinkipeijaisiin. Varhaisen illan jälkeen palattiin ajoissa takaisin Seinäjoelle, missä jokainen jatkoi oman ohjelmansa mukaan. Yksi lähti tyytyväisenä kotiin ennen iltakahdeksaa, toinen käväisi vielä drinkillä työkavereiden kanssa, kolmas jatkoi iltaa omien ystäviensä seuraan ja niin edelleen.

Nykyään suosittua pikkujouluohjelmaa hyvin syömisen lisäksi ovat mm. teatterit, stand up -show’t ja konsertit. Niitä yritykset saattavat tarjoilla myös keskellä viikkoa, jolloin kallisarvoinen viikonloppu jää kokonaan työntekijälle.

Yhteenvetona voi todeta, että vähiin kuivunut örvellys, valinnan vapaus ja yhteinen elämyksellisyys ovat nykyajan pikkujoulujen parhaita rakennuspalikoita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka