Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Aion lahjoa itseni – onko se joulusynti?

  • Epari

Jouluradio soittaa kappaletta Kun joulu on. Olen kuullut sen tässä kuussa kymmeniä kertoja. Joku meillä virittäytyy joulutunnelmaan säätämällä tauottomalle joulukanavalle heti kun mahdollista.

”Ei huolta murhetta kenkä muista...”

Näin olen alkanut laulaa mukana kappaleen toista säkeistöä. Mitätön sananmuunnos tuottaa suurta tyydytystä. Tähän on tultu, huvitan paatunutta päätäni vääntelemällä joululauluja.

Ei huolta murhetta kenkä muista – vai muistaako? Nyt tallataan jo toista koronajoulua ja tilanne on pahin miesmuistiin.

Silti asiain tola on vain paras hyväksyä. Juhlitaan pois kuleksimasta tämäkin joulu. Keskitytään hyviin asioihin ja unohdetaan huonot uutiset yhdeksi viikonlopuksi.

Joulu tosiaan on nyt vain pitkä viikonloppu, pe-su. Pesun siinä ehtii toki tekemään. Odotan jo kovasti aaton aamusaunaa. Kun löylyn päälle lapioi vielä riisipuuroa sokerikanelihunnulla ja voesilimällä, alkaa tuntua joululta.

Paksun puuron voimalla jaksaa olla tekemättä mitään pitkälle iltapäivään. Sitten on aika kattaa jouluruoka, jota otetaan ensin paljon ja myöhemmin lisää. Joulupöydässä viisas santsaa sumeilematta ja himoiten, kaikilla aisteilla.

Ruoka on joulussa parasta, mutta odotusarvoa sisältyy myös aattoiltaan. Silloin koittaa oma hiljentyminen. Minulle se on kolmen kauppa: särvin punaviiniä, ahmin suklaata enkä laske lahjakirjaa käsistäni.

Viimemainitun varmistaakseni paketoin lokakuussa vaatekaapin perälle yhden kovakantisen. Päälle kirjoitin Tero-isälle.

Ei kai se ole joulusynti, ei edes valkoinen valhe. Mieluummin uskon, että itsensä lahjominen voi olla jopa terveellistä.

Tapaninpäivänä sietäisin hyvin kuulla viimeiset joululauluni tälle vuodelle. Hieno lopetus sillä saraa olisi John Lennonin kappale Joulun rauhaa.

Alkukielinen (Happy Xmas) on tietty se kaikkien aikojen joululaulu, muttei käännösversiokaan ole pöllömpi.

”Näin pääsimme jouluun, on valkea maa. Vaan meillä niin paljon on toivottavaa. // Me pääsimme jouluun – se takaako sen, että maailma kerran ois onnellinen? //

Jos jouluilon jälkeen vielä iloita voi, ei parempaa lahjaa nyt toivoa vois.” //

Hyvää joulua kaikille Eparin lukijoille!

Tero Hautamäki

päätoimittaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka