Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Käsillä ovat pian kaikkien aikojen vaalit

  • Epari

Aluevaalit tulevat, oletko valmis? Ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Ennakkoon on veikattu alhaista äänestysprosenttia, mistä en olisi niinkään varma. Älyn jättiläisinä suomalaiset ymmärtävät, että käsillä ovat kaikkien aikojen vaalit. Nyt valitaan päättäjiä asioille, jotka koskevat juuri sinua ja minua, meitä, teitä ja heitä – perhettä, ystäviä ja kylänmiehiä. Edessä ovat pienten ihmisten suuret vaalit elämänkokoisista asioista – sellaisista pikkujutuista kuin vaikkapa oma tai läheisten terveys.

Vuoden 2023 alusta lähtien hyvinvointialueet saavat valtiolta rahaa sen mukaan, miten alueella voidaan. Tilastojen perusteella Etelä-Pohjanmaalla ollaan jonkin verran sairaampia kuin Suomessa keskimäärin. Ikävää, mutta minkäs teet. Tuleepahan ainakin fyrkkaa enemmän kuin muille.

Noloon tilastoon voi kenties hakea yhtä syytä muuttoliikkeestä. Terveimmät ja nuorimmat eteläpohjalaiset muuttavat herkimmin Etelä-Suomeen ja muihin kasvukeskuksiin. Me jäkälät jälkehen jäämme. Samalla maakunnasta vuotaa arvokasta aivokapasiteettia, joka olisi tarpeen myös hyvinvointihankkeiden suunnittelussa.

Nuorten lähtöhaluihin on kuitenkaan vaikea vaikuttaa tässä ja nyt. Se, mitä voit tehdä tänään, on päätös äänestämisestä. Muista, että vasta äänestettyäsi voit taas valittaa. Sivistysvaltiossa ei ole lupa urputtaa, ellei ole edes yrittänyt vaikuttaa.

Oman ehdokkaansa löytämiseksi voi tehdä vaalikoneen. Samalla tutustuu keskeisiin kysymyksiin vaikkapa nuorten mielenterveyspalveluista, vanhustenhoidosta tai Suomea vääjäämättä uhkaavan hoitajapulan ratkaisuista.

Omia vastauksia pähkiessä pääsee hyvin jyvälle siitä, mistä sotevaaleissa on kyse.

Esimerkiksi: Kuinka kauas olet valmis lähtemään lähimpään lastenneuvolaan? Kuinka monta vanhusten geriatrista vuodeosastoa pitäisi olla Etelä-Pohjanmaalla, ja missä niiden tulisi sijaita? Kuinka lastensuojelu, sosiaalipäivystys tai vammaispalvelut tulisi järjestää?

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vaaleissa on 410 ehdokasta. Tästä lehdestä löydät heidän nimensä puolueittain. Onnea kaikkien aikojen ehdokasjahtiin.

Tero Hautamäki

päätoimittaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka