Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Maa, Mersu ja Malaga – tuu meille töihin

  • Epari

Otsikko Helsingin Sanomissa (22.10.21) on koukuttava: ”Rakennusyrittäjä selättää työvoimapulaa – bonuksena lomamatka”.

Juttu kertoo työpaikkailmoituksesta, jossa yrittäjä hakee kirvesmiehiä. Bonuksena vuoden työssäolon jälkeen kirvesmiehelle ja hänen puolisolleen luvataan lomamatka Espanjaan.

Yrittäjän mukaan ilmoitus on toiminut. Yhteydenottoja on tullut hyvin.

Mainittu matkabonus ennakoi myös sitä, kuinka elämystalous on tulevaisuuden nouseva trendi. Lomamatka on toistaiseksi harvinainen työbonus, vetävämpi kuin materiaan sidottu palkkio, sanotaan nyt vaikka herkkukori kerran kuussa. Joka ei sekään kuulosta hullummalta.

Tähän on tultu, ja tämäkin ylitetään pian. Näyttää siltä, että alkamassa ovat työntekijän markkinat, jolloin parhaista osaajista kilpaillaan erilaisin eduin ja houkuttimin.

Jokainen, myös työnantajat, voivat googlata hakusanoilla: employee perks – työntekijän edut. Listat ovat kutkuttavan moninaisia ja perusteluissa on perää.

Samalla todetaan, että 48 prosenttia työntekijöistä tsekkaa tarjolla olevat edut valitessaan työpaikkaa.

Seinäjoen elinvoimajohtaja Erkki Välimäki kirjoitti viikko sitten Eparin kolumnissaan työvoimapulasta, joka kohta kohtaa kaupunkia.

Tekijöitä olisi houkuteltava niin Suomesta kuin ulkomailta. Jälkimmäiseen olisi paras konsti, jos kyettäisiin juurruttamaan täällä tutkintoa opiskelevat ulkomaiset studentit niin, että he valmistuttuaan jäisivät Seinäjoelle. Pitäisikö panna bonukset kehiin?

Kunnathan ovat kilpailleet asukkaista tarjoamalla euron tontteja. Eräs ystäväni jalosti sen ja edellä sanotun pohjalta hauskan sloganin: Maa, Mersu ja Malaga – tuu töihin Pohjanmaalle!

Maa viittaa talotonttiin tai muuhun asumisjärjestelyyn, Mersu työsuhteiseen kulkuneuvoon – joka voi olla muutakin kuin auto. Malaga viittaa alussa mainittuun lomamatkaan.

Näihin voivat sitten työnantajat lisäillä muita bonuksia halun ja kilpailukyvyn mukaan. Jo on kumma, jos ei lakeus täyty raa’an työn raatajista, alalla kuin alalla.

Tero Hautamäki

päätoimittaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka