Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Vuoden 2022 ehkä huonoin uutinen

  • Epari

Istutko tuolilla tai nojaatko seinään? Ota tukea, sillä pian polvesi saattavat pettää.

Nimittäin, vuoden 2022 todennäköisesti huonoin uutinen on tässä: ajanlaskumme ja siihen käytettävä järjestelmä, kalenteri, vetää nyt mattoa alta pahemman kerran.

Tuleva vuosi on kansallisten vapaapäivien osalta surkeista surkein. Ylimääräisiä vapaita osuu ensi vuodelle vain seitsemän. Se on pienin mahdollinen määrä. Nyt päättyvänä vuonna 2021 arkeen sattuvia pyhä/juhlapäiviä oli sentään kahdeksan.

Otetaan esimerkiksi ensi joulu. Tulossa on samanlainen ankea tynkäisy kuin nytkin, vain pitkä viikonloppu, la-ma. Lamaannuttavaa.

HS kirjoitti maanantaina aiheesta uutisen. Jutussa on haastateltu Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviaista: ”Positiivista tässä on se, että huonommin ei voisi enää mennä. Tästä on suunta vain ylöspäin”, Palviainen sanoo.

Erikoissuunnittelijana hän osaa katsoa asiaa erikoisella toiveikkuudella. Palviainen valaa muihinkin uskoa toteamalla, että kunhan ensi vuodesta selvitään, seuraava yhtä huono vapaapäivävuosi koittaa vasta 2033.

Hyvä on. Palvialaisessa hengessä koettakaamme katsoa lähivuosia, päättyvää ja tulevaa, positiivisin silmin.

Mitä siis jäi käteen vuodesta 2021?

Henkilökohtaisella tasolla käteen jäi ennen muuta kaksi koronapistosta. Olen niistä kiitollinen yhdessä ja erikseen. Kolmas kerta toden sanoo näillä näkymin Seinäjoki Areenassa, missä teräviä aletaan tarjoilla 4.1. lähtien.

Vuonna 2021 minulle sattui muutakin myönteistä. Ei niistä sen enempää, koska tiedän, kuinka vaikea viime vuosi on ollut monelle. Haluan kunnioittaa ja tsempata heitä, joille korona on tuonut haasteita.

Samalla haluan kuitenkin huomauttaa, että vuonna 2022 jokaisella on tilillään 365 uutta päivää. Tunteina se tarkoittaa 8760 uutta, omaan elämään käytettävää tuntia.

Niistä kannattaa vanhan viisauden mukaan nukkua kolmasosa. Perinteisesti yhden kolmasosan tulisi kulua työssä. Loppu jäisi vapaa-aikaan. Se tarkoittaa, että ensi vuonna odottaa 2920 tuntia käytettäväksi johonkin itselle kivaan ja mieluisaan. Se on oikeastaan aika paljon.

Näissä positiivisissa tunnelmissa haluan toivottaa parempaa ensi vuotta kaikille lukijoille parin lupsakan uudenvuodentoivotuksen myötä:

1. Anna kaekkee, vua elä periks. 2. Joka ihteesä luottaa, se kykynsä tuploo. 3. Naara itelles ennenku muut kerkijää.

Tero Hautamäki

päätoimittaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka