Pääkirjoitus

Paljonko sait alas seitsemästä kilostasi?

story-image
  • Tero Hautamäki

Pääsiäinen meni ja suklaata kului. Sitä sujahteli munien muodossa trullien pannuihin ja koreihin, mutta kiitettävästi – ainakin meillä – myös isännän suuhun.

Kunnon kansalainen kun olen, tein taas kaikkeni pitääkseni oman tonttini kunnossa. Nimittäin, MTV:n uutisen mukaan jokainen suomalainen syö vuodessa noin seitsemän kiloa suklaata. Sillä yllämme eurooppalaisessa suklaansyöntikilpailussa jonnekin keskivälin paremmalle (pahemmalle?) puolelle. Jäämme kuitenkin selvästi vaikkapa sveitsiläisistä tai saksalaisista.

Silti, seitsemän kiloa on aika läjä, kun tarkemmin miettii. Ajattele esimerkiksi seitsemää maitotölkkiä kyljellään, pinoon kasattuna. Kertasyömällä ajatus moisesta suklaavuoresta äklöttää, mutta pitkässä juoksussa kyllä uskon hoitavani oman leiviskäni kunnialla. Kysykää vaikka kotoa tai työkavereilta.

Joulun jälkeen vuoden toiseksi suurin suklaasesonki on pääsiäinen. Siihen MTV taimasi uutisensa, jonka mukaan ”suklaan raaka-aineen, kaakaon, hinta on noussut puolentoista vuoden aikana 136 prosenttia, eikä suunta ole muuttumassa”. Lopuksi kerrottiin, että vähitellen maailmasta uhkaa loppua kaakao. Ei tänään, ei huomenna, mutta vielä minun elinaikanani, jos vanhaksi elän. Arvioiden mukaan 2050-luvulla, jopa ennemmin.

Yksi syy on ilmastonmuutos, joka iskee kovimmin päiväntasaajalle. Katastrofaaliset kaakaosadot nostavat suklaan hintaa. Jos joku vielä ajattelee, ettei maailma kärsi lämpenemisestä, vaikutukset tuttuun asiaan, suklaaseen, voivat auttaa ymmärtämään, että totta se on. Muutos on hidasta, mutta varmaa.

Sitten jotain positiivista. Brittitutkimuksen mukaan sydänriskit pienenivät myös maitosuklaata päivittäin syövillä, vaikka yleensä kaikki suklaan terveyshyödyt on liitetty vain päivittäiseen tummaan suklaaseen.

Ei kumminkaan innostuta. Jos nyt alkaa sydän edellä mättää maitosukkulia päivittäin, hankkii ennen muuta lisäkiloja, mikä taas osaltaan lisää sydänriskejä.

Naatitaan siis kohtuudella: korkeintaan kultivoitunut, seitinohut kura suupielistä valuen. Viisaaseen kulutukseen viittaa jo tuotteen latinankielinen nimikin: Theobroma cacao – jumalten ruoka, kaakao.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka