Pääkirjoitus

Sano juusto! – Jokainen voi olla julkkis tahtomattaan

Kuva: Tomi Kosonen
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ylioppilaita ja muita valmistuneita juhlittiin viikonloppuna. Hetket ikuistettiin valokuviksi.

Nykyään kuvien ottaminen ei ole yhtä merkittävä tilaisuus kuin ennen, jolloin säästeltiin filmiä ja salamakuutioitakin. Silloin kuvia otettiin harkitusti ja kuvaaminen oli tavallisesti kaikkien potretissa olevien tiedossa. Otokset päätyivät perhealbumiin ja kirjahyllyn kaappien syövereihin.

Nykyään valokuvaaminen on paljon yleisempää, koska lähes jokaisella on taskussa älypuhelin, jolla voi napsia kuvia missä vain ja niin paljon kuin sielu sietää. Itsekin pääsin kolmien lakkiaisten vieraana moneen otokseen.

Suurista juhlista ja ihan arkisistakin hetkistä otettuja kuvia halutaan nykyään jakaa sosiaalisessa mediassa omaksi ja muiden iloksi. Juhlien jälkeen moni saattaa yllättyä, kun oma naama tulee vastaan Facebookissa tai Instagramissa.

Perhejuhlissa otetun kuvan julkaiseminen somessa ei ole laitonta, mutta hyvien tapojen mukaisesti kuvassa olevilta pitäisi kysyä onko asia kuvattaville ok.

Asia ei ole kaikkien tiedossa tai sitten etiketistä ei piitata. Ainakaan minulta ole monta kertaa lupaa kysytty. Varsinkin juhlissa eletään hetkessä ja onnen huumassa. Tilanteetkin ovat usein haastavia. Jos ryhmäkuvassa on parikymmentä sukulaista, niin harva muistaa tai viitsii pyytää jokaiselta lupaa kuvan jakamiseen.

Itselleni on ihan sama, onko paraatikuntoon tällätty pärstäni juhlien jälkeen kaverin sosiaalisessa mediassa. Tuossahan se näkyy tämän tekstin vieressäkin.

Eri asia on, jos kuva on otettu silloin, kun pikkutunneilla revin kukkaistutuksia kaupungin puistossa, pussailen ystävättäreni miestä tai intaannun ilkosillani uimaan valoisassa kesäyössä. Ku-

van minusta saa julkisella paikalla ottaa tuolloinkin, mutta koska todistusaineisto saattaa aiheuttaa vahinkoa ja kärsimystä minulle sekä muille kuvassa oleville, kuvan julkaiseminen voi olla rikos.

Kuvan jakaja voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Seurauksena voi olla sakkoja, oikein pahoissa tapauksissa jopa vankeutta.

Säästetään rahat ja pysytään kaltereiden ulkopuolella käyttämällä kuvien julkaisemisessa huomaavaisuutta ja tervettä maalaisjärkeä. Ja muistetaan kuvassa sanoa juusto! Se muuten kannattaa lausua englanniksi (cheese), sillä muuten huulet ovat ikävästi tötteröllä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka