Ota taloutesi haltuun budjetoinnilla

 

Budjetointi on loistava tapa saada omat talous kuriin. Yksinkertaisimmillaan budjetointi on omien tulojen ja menojen ylös kirjaamista. Sen avulla epävakaakin taloudellinen tilanne voidaan saada takaisin kontrolliin.


 

Budjetin laatiminen on helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman keskeisen asian. Budjetin suunnittelu lähtee liikkeelle omien tulojen suuruuden selvittämisellä. Omien tulojen lisäksi on tärkeää laskea omat menot tarkasti. Pieniä menoja kertyy lähes päivittäin, joten kaikkien menojen maksamisesta kannattaa pyytää kuitit talteen. Jos maksat pelkästään kortilla, näet kaikki kulusi helposti myös tilitiedoistasi. Seuraamalla kaikkea kulutustasi huomaat, että etenkin pienet ostokset kasvavat kuukaudessa huomattavan suureksi kokonaisuudeksi.

Budjetoinnilla vastuulliseksi taloudenpitäjäksi

Vastuullinen taloudenpitäjä käyttää budjettia oman talouden hallinnan keinona. Rahan käytön suunnittelu auttaa pienentämään menoja ja kartuttamaan säästöjä. Budjetoinnin yhteydessä on hyvä asettaa jonkinlaisia tavoitteita. Tavoitteena voi olla esimerkiksi omien menojen pienentäminen tai tietyn rahasumman säästäminen. Tavoitteet motivoivat pitämään budjetista kiinni myös silloin, kun houkutus oman budjetin ylittäviin kuluihin on suuri. Säästöä syntyy esimerkiksi siitä, että jättää joka kuukausi jonkin pienen ostoksen tekemättä. Budjetointi auttaa hahmottamaan mistä ylimääräisestä kuukausittaisesta menoerästä on mahdollista luopua.

Ennen budjetin laatimista on hyvä miettiä mitä varten omaa rahankäyttöä haluaa alkaa budjetoimaan. Siinä missä yhdelle budjetin laatimisen tavoitteena on säästää rahaa isompaa sijoitusta varten, toiselle budjetoinnin tarkoituksena on kontrolloida omaa kuluttamistaan aiempaa tarkemmin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa laatia budjettia, vaan budjetin tulee sopia omiin taloudellisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Budjetin laatimiseen voi käyttää apuvälineenä muistikirjaa, puhelinta tai tietokonetta. Nykyään saatavilla on monia erilaisia mobiilisovelluksia, joiden avulla budjetin laatiminen ja sen säännöllinen muokkaaminen onnistuvat nopeasti missä ja milloin tahansa. Valmiita budjettipohjia taloukkolaskemista varten löytyy internetistä jos budjettipohjaa ei halua tehdä itse.

Sähkösopimuksen, puhelinliittymän ja lainojen kilpailuttaminen on myös kätevä tapa löytää yllättäviä säästöjä. Osoitteessa https://lainaa-helposti.fi/ voit kilpailuttaa lainat nopeasti ja luotettavasti. Teemme yhteistyötä vain luotettavien lainoittajien kanssa, emmekä veloita mitään kilpailuttamisesta. Haet siis lainaa aivan yhtä edullisesti kuin suoraa lainoittajan sivuille siirtymällä.

Vinkit budjetin luomiseksi

Budjetin laatiminen alkaa kaikkien kuukauden tulojen yhteen laskemisella. Kuukausipalkan lisäksi tuloja voi tulla myös muualta, joten myös erilaiset edut voi ottaa huomioon laskelmissa. Tuloista on muistettava vähentää verot. Tulojen laskemisen jälkeen on laskettava menot. Ensin tuloista kannattaa vähentää suuret kustannukset, kuten asumisesta aiheutuvat kustannukset, liikkumiseen liittyvät kulut ja lainojen lyhennykset. Näin on helpompi hahmottaa kuinka suuri osa tuloista menee välttämättömiin menoihin. Laske tämän jälkeen yhteen muut jäljelle jääneet kulut.

Elintarvikkeisiin, ulkona syömiseen, vaateostoksiin, harrastuksiin, lääkkeisiin ja sisustamiseen liittyvät kulut vaihtelevat kuukausittain, joten on kiinnostavaa tarkastella, milloin menot lisääntyvät ja mistä syistä. Esimerkiksi kesäaikaan moni tekee joustavamman budjetin, jotta lomailusta ei tule pelkkää rahasta stressaamista. Budjettiin on syytä kirjata myös omat säästötavoitteet, jotka motivoivat pitämään menot kurissa.

Budjettia laatiessa kannattaa myös pohtia haluaako budjetin laatia kuukausittain vai pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi koko vuodeksi tehty budjetti toimii hyvin oman talouden hallinnan perustana, sillä sitä voi muokata tarpeen mukaan. Näin ollen se sopiikin hyvin esimerkiksi talouksiin, joiden tulot ja menot vaihtelevat vuoden sisällä suuresti. Kuukausibudjetti sopii hyvin talouksiin joiden tulot ovat säännölliset ja joilla on enemmän kiinteitä menoja.

Kannattaako budjettiin jättää liikkumavaraa?

Budjetointi auttaa oman talouden hallinnassa eikä sen tarkoitus ole ajaa tekijäänsä stressaamaan raha-asioista. Budjettiin kannattaa siis aina jättää liikkumavaraa ja sitä kannattaa päivittää muuttuvissa elämäntilanteissa. Jos säästötavoitteet tai menojen pienentäminen eivät joka kuukausi onnistu, ei asiasta kannata ottaa ylimääräistä stressiä. Budjetin tarkoitus on helpottaa elämistä, ei vaikeuttaa sitä.