Uutiset

Aalto Aesthetics irrottaa arjesta – Jos haluat kokea jotain ainutlaatuista, kannattaa suunnata Aalto-keskukseen nauttimaan valosta ja musiikista

Rakkaussimulaatio Vedenhenget on Eero Tiaisen ja työryhmä EVE:n teos ihmisten välisen kohtaamisen voimasta. Esitys katsotaan virtuaalilasien läpi.
Rakkaussimulaatio Vedenhenget on Eero Tiaisen ja työryhmä EVE:n teos ihmisten välisen kohtaamisen voimasta. Esitys katsotaan virtuaalilasien läpi.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Syksyn pimeyteen saadaan jälleen piristystä, kun Aalto-keskus täyttyy valo- ja videotaiteesta sekä musiikkiteoksista lauantaina. Kyseessä on Aalto Aesthetics -tapahtuma, joka järjestetään nyt seitsemättä kertaa.

Tälläkin kerralla ohjelmassa on suurimmalle osalle tuntemattomia esiintyjiä ja erikoisilta kuulostavia esityksiä. Tapahtuman tapahtuman taiteellinen johtaja Teemu Tuuttila ei luonnehdintaa hätkähdä.

– On mahtavaa, että Suomessa on paljon mielenkiintoista vaihtoehtoista musiikkia sekä erikoisia valoteoksia. Niitä on vaikea kuvailla, ne pitää kokea itse.

Tuuttila luonnehtii tapahtumaa arjesta irroittavaksi kokemukseksi. Koska tapahtuma on ilmainen, taiteeseen tutustuminen on kaikille mahdollista.

– Esityksistä voi tykätä tai ei. Tarjoamme rohkeita ja kokeellisia esityksiä, joista jokainen voi olla mitä mieltä haluaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Janiv Oskár/ISLE Art Industries -videotaideteos Thx for the exixtence on esillä kirjaston sisäänkäynnissä.

Mykkäfilmi heijastetaan Lakeuden Ristin seinään

Aiempina vuosina tapahtuman käyntikortiksi muodostunutta videotaideprojisointia Lakeuden Ristin kirkon päätyseinässä ei tänä vuonna nähdä.

Sen sijaan kirkon pihamaalla nähdään illan pimeydyttyä säestetty mykkäfilmi Anna Liisa.

Teuvo Puron ohjaama ja Jussi Snellmanin käsikirjoittama elokuva julkaistiin 100 vuotta sitten. Ainutlaatuisen elokuvasta tekee erikoisen esityspaikan lisäksi se, että reilun tunnin kestävä filmi esitetään elektronisen musiikin säestyksellä. Siitä vastaa paikan päällä vaasalainen Vesa-Matti Kivioja.

Aikaisemmin samalla paikalla nähty videotaide-esitys toteutetaan nyt Apila-kirjaston päätyseinään. Sisällöstä vastaa Isle Art Industries.

– Kyseessä on runollinen, värikäs ja graafinen videotaideteos, jolla on ekologinen sanoma, Tuuttila luonnehtii.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vuodelta 1922 oleva mykkäfilmi Anna-Liisa saa uuden ulottovuuden elektronimusiikista. Filmi nähdään Lakeuden Ristin pihamaalla.

Elämys virtuaalilaseilla

Tapahtuman uutuuksiin lukeutuu myös kaupungintalon valtuustosalissa esitettävä virtuaalitodellisuusteos.

Eero Tiaisen ja työryhmä EVE:n teos Vedenhenget on kahden hengen vuorovaikutteinen kohtaaminen virtuaalisessa vesimaailmassa.

Kymmenen minuutin mittainen teos katsotaan virtuaalilasien läpi. Esitykseen voi olla ruuhkaa, koska yhteen näytökseen otetaan vain kuusi katsojaa.

– Oman ajan voi käydä varaamassa ja saapua silloin paikalle, niin ei mene koko ilta jonottaessa, Tuuttila vinkkaa.

Missä ja koska?

Aalto Aesthetics -tapahtuma on Aalto-keskuksessa lauantaina 29.10. kello 17-22. Tapahtuma on maksuton.

Ohjelma: Kello 18 Musti Apila-kirjastossa, kello 18.30 Vesamatti Kiviojan mykkäfilmi Anna-Liisa Lakeuden Ristissä, kello 19.30 Meriheini Luoto Apila-kirjastossa, kello 21 Wimme Saari & Tapani Rinne kaupunginteatterin Alvar-salissa.

Esitykset: Ville Mäkelän Иван Ivana V -teos on esillä Virastotalon putkassa. Janiv Oskár/ISLE Art Industries -videotaideteos Thx for the exixtence kirjaston sisäänkäynnissä. Santeri Norrbacka & Louhimo -videotaideteos The Aurora World Aallon kirjaston päätyseinällä. Kotilainen/Tolvanen: Dynamo on esillä Kansalaistorilla. Joakim Udd: Hue Patterns nähdään Aalto-kirjaston ulkoseinällä.

Seinäjoen Oppaat esittelevät kaupunginjohtajan työhuonetta kaupugintalolla ja viereisellä virastotalollakäräjäsalia ja putkaa kello 18-21.

Kirjaston kahvila ja kaupunginteatterin ravintola ovat avoinna. Kaks’Kättä- pajan ulkokahvila palvelee kansalaistorilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tämän kartan avulla on helppo suunnistaa esityksestä toiseen.
Tapahtuman näyttävin teos on tähän saakka heijastettu Lakeuden Ristin seinään. Nyt videotaide-esitys toteutetaan nyt Apila-kirjaston päätyseinään. Kirkon pihamaalla nähdään tänä vuonna säestetty mykkäfilmi Anna Liisa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka