Maailmanlaajuisesti merkittävä arkkitehtoninen kokonaisuus, Seinäjoen Aalto-keskus, tarjoaa jälleen puitteet monia taiteenlajeja yhdistävälle Aalto Aesthetics -tapahtumalle.
Tapahtuma järjestetään nyt seitsemännen kerran. Viime vuonna Aalto Aesthetics keräsi kolmisentuhatta henkeä hakemaan valoa syksyn pimeyteen. Väkimäärästä päätellen tuttuun pihapiiriin on gallerioita helpompi saapua tutustumaan taiteeseen.
Tapahtuman tuottaja Johanna Ahonen iloitsee, että kaupunkilaisille tarjotaan monialaista taidetta ja vielä ilmaiseksi.
– Seinäjoki on tunnettu erityisesti kesätapahtumistaan, mutta Aalto Aesthetics vastaa kulttuurin nälkään hiljaisempana aikana ja tuo piristettä pimeän keskelle. Tapahtuma on myös oiva kohtaamispaikka tavata tuttuja ja uusia tuttavuuksia ja jakaa taidesisällöistä heränneitä ajatuksia.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisällä ja ulkona
Aalto-keskuksessa on ohjelmaa ulkoalueen lisäksi kaupunginkirjastossa, -talolla ja -teatterilla sekä Lakeuden ristissä.
Tämän vuoden uutuus on Lakeuden Ristin päätyyn heijastettava interaktiivinen videoteos. Koko illan nähtävänä olevan teoksen ovat suunnitelleet Ville Tolvanen ja Pauli Kotilainen.
– Teos koostuu valosensoreihin suunnatuista valoista, joiden läpi kulkemalla kokija voi vaikuttaa teoksen äänimaisemaan ja seinäpintaan heijastettuun videoprojisointiin. Teos reagoi siis liikkeeseen, asiaa avaa tapahtuman toinen tuottaja Petteri Lehtola.
Lakeuden Ristin sisätiloihin luodaan metsätunnelmaa liikkuvan kuvan ja äänimaiseman avulla.
Videoteoksen suunnittelusta vastaa Isle Art Industries, joka toteuttaa videotaidetta myös Apila-kirjaston sisäänkäyntipäätyyn. Tämä teos kuvaa porttia vedenalaiseen maailmaan.

Moralisoiva pöllö
Tämän vuoden vuoden katseenvangitsijaksi noussee Lakeuden Ristin takana pienessä kuusikossa huhuileva pöllö. Puolen metrin korkuisen linnun virallinen nimi on Peilipöllö (Bubo speculus) II. Sen on tehnyt Jere Suontausta.
– Uskon pöllön hurmaavan sympaattisuudellaan ja kuvauksellisuudellaan, tuottaja Johanna Ahonen veikkaa.
Peilipöllö edustaa teoksen kuvailun perusteella fiktiivis-dystooppista lintulajia. Kyseessä on miltei kokonaan kierrätysmateriaaleista koostuva veistosmainen valoteos.
Pöllön ulkokuori on kehkeytynyt muun muassa rikkinäisten museovalojen reflektoreista, viinipikarista, servettitelineistä, tšekkoslovakialaisista leivosmuoteista ja jälkiruoka-astioista. Teoksen ääni on luotu peilikaapin ovea soittaen.
Taiteilija Jere Suontausta on kertonut Peilipöllön olevan sekä fantasia että moraalinen kannanotto: suurisilmäinen lintu luo katseensa alas ihmisiin ilmastokatastrofin ja joukkosukupuuton partaalla, surumielisen vinksahtaneesti huhuillen.

Aalto Aesthetics
Monitaidetapahtuma Aalto Aesthetics järjestetään Seinäjoen Aalto-keskuksen alueella lauantaina 28. lokakuuta kello 18-23.
Tänä vuonna Aalto Aesthetics on laajentunut myös kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden tapahtumaksi. Monet niistä pitävät ovensa lauantaina auki tavallista pidempään. Myös tarjouksia on luvassa.
Järjestäjät toivovat, että ainakin keskustan asukkaat ja yritykset osallistuisivat tapahtumaan sytyttämällä omia valoja, kynttilöitä ja ulkotulia syksyn pimeyttä valaisemaan.
Tapahtuman tuottamisesta vastaa Seinäjoen Elävän musiikin yhdistys Selmu ry pääyhteistyökumppaninaan Seinäjoen kaupunki.