Uutiset

Ahonkylän frisbeegolfrata uudistuu pian täydellisesti –  raivaustyöt aloitetaan toukokuussa

Siellä lepää, tuumivat Lakeus Disc Golfin pelaajat Jani Jussinmäki ja Olavi Koivunen, kun seuran puheenjohtaja Juho Keskinen puttaa komeasti kiekon koriin Ahonkylän frisbeegolfradan kolmosväylällä, joka muuttuu kakkosväyläksi uusiutuvalla radalla.
Siellä lepää, tuumivat Lakeus Disc Golfin pelaajat Jani Jussinmäki ja Olavi Koivunen, kun seuran puheenjohtaja Juho Keskinen puttaa komeasti kiekon koriin Ahonkylän frisbeegolfradan kolmosväylällä, joka muuttuu kakkosväyläksi uusiutuvalla radalla.
Kuva: Hannu Lusa
  • Hannu Lusa

Ilmajoen Ahonkylässä sijaitseva Lakeus Disc Golfin hallinnoima Teron Kierros -niminen frisbeegolfrata saa merkittäviä parannuksia lähivuosina.

Ahkerassa käytössä ollut 18-väyläinen suosittu rata menee kiinni kesällä radan rakennustöiden vuoksi. Metsäinen rata uudistuu täysin ja osaksi myös laajenee Ahonkylässä asuvan seuran puheenjohtajan Juho Keskisen mukaan.

– Suurin syy muutokseen on se, kun Ahonkylän asuntoalue laajenee lähivuosina radan lähistölle. Olimme siihen seurana jo varautuneita, kun Ilmajoen kunta asiasta meille vihjaisi rataa rakentaessamme neljä vuotta sitten.

Seura on joutunut jo poistamaan radalta kaksi väylää (17 ja 18) käytöstä, kun kunta on aloittanut uuden asuntoalueen tien raivaustyöt.

– Lisäksi radan heittoalustat ovat kovan käyttöasteen vuoksi kuluneet ja ovat liukkaita märällä säällä. Ne on pakko vaihtaa turvallisuuden vuoksi. Myös koreja on hitsailtu kasaan useaan otteeseen.

Ympärivuotisella radalla on käynyt tähän mennessä keskimäärin 4 000 pelaajaa kesäkuukausina.

Raivaustyöt alkavat toukokuussa

Seura on tehnyt Keskisen mukaan jo alustavia suunnitelmia uusille väylille ja kaatanut muutamia puita nähdäkseen hieman väylän muotoja.

– Raivaustyöt radalla alkavat toden teolla toukokuussa, jos Ely-keskukselta tulee puoltava päätös hankkeen tukirahoista vappuun mennessä. Uusiutuva rata avautuu yleisölle ensi vuoden aikana.

Radalle tulee lisäksi muun muassa uudet opaskartat, väyläopasteet, pitkospuita, maisemointia ja lämmittelyalueelle puttikoreja. Lisäksi kaavaan on jo merkitty uusi iso parkkipaikka, jonka kunta rakentaa lähitulevaisuudessa.

– Koko radan tämänhetkinen perusrakenne poistetaan ja uutta tulee tilalle. Lisäksi huoltoyhteyksiä radalle parannetaan.

Kustannusarvio 126 000 euroa

Uusittavan radan kunnostushanke päättyy Keskisen mukaan ensi vuoden lopussa. Hankkeeseen on haettu Leader-avustusta Liiveri ry:ltä. Hankkeen kustannusarvio on noin 126 000 euroa, joista irtaimiston osuus on 82 000 euroa ja rakentamistöiden 44 000 euroa. Tukea on haettu 65 % ja seuran vastuulle jää yksityisenä rahoituksena loput, josta suurin osa on talkootyötä.

– Ilmajoen kunta on myöntänyt meille väliaikaisen lainan sillä ehdolla, että Ely-keskus myöntää hankkeeseen tukea. Joudumme maksamaan lainasta korkoa kunnalle.

Hankkeen rahoittamiseksi seura tarvitsee lisää yhteistyökumppaneita.

– Myymme heille mainospaikkoja uusiin koreihin ja väyläopasteisiin.

Seura on vuokrannut alueen kunnalta kymmeneksi vuodeksi. Alueen pinta-ala noin 17 hehtaaria.

”Hikinen kesä tulossa”

Käpälämätien päästä lähtevän radan kunnostaminen vaatii Keskisen mukaan ahkeraa talkootyötä kesällä niin seuran jäseniltä kuin muiltakin talkoolaisilta.

– Hikinen kesä on tulossa. Talkoita tehdään joka viikonloppu noin kolme tuntia kerralla niin pitkälle kuin säitä riittää. Nopeammin saamme valmista, jos mukana on paljon porukkaa. Kesän aikana teemme uudet suunnitelmat ja kaadamme metsää uusien väylien tieltä.

– Lajin harrastajat ovat varmasti mukana talkoissa, vaikka varmasti harmittelevat, kun kesällä ei täällä voi pelata. Toki avaamme radan heille aina silloin tällöin ”tutustumiskisojen” merkeissä, itsekin aktiivisesti pelaava Keskinen kertoo.

Juho Keskinen näyttää Jani Jussinmäelle ratakartalta paikkaa, jossa nykyinen kakkosväylä muuttuu jatkossa lähtöväyläksi.
Kuva: Hannu Lusa

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

O. Koivunen, 68 vuotta: ”Jäin kiekkoon koukkuun”

Frisbeegolf on kasvattanut suosiota räjähdysmäisesti viime vuosina. Varsinkin koronavuodet toivat lajin pariin lisää uusia harrastajia, kun ulkoliikunta lisääntyi.

Laji on mielletty nuorten miesten ja poikien mielilajiksi. Se sopii hyvin myös iäkkäämmille joko omaksi iloksi tai kilpailumielessä.

Hyvä esimerkki siitä on Lakeus Disc Golfia edustava seinäjokelainen ikämies Olavi Koivunen, 68. Hän on seuran menestynein pelaaja, joka on voittanut peräkkäin kolme SM-hopeaa 60-vuotiaiden sarjassa viime vuosina.

– Kesäkuun lopussa järjestetään SM-kisat Siilinjärvellä. Siellä olisi tavoitteena ykkössija. Se vaatii vaan kovaa treeniä, hän miettii jo alkavaa kautta.

Kilpailu verissä

Nuorena hiihdossa ja heittolajeissa kilpaillut Koivunen hurahti frisbeegolfiin melko myöhään.

– Omien poikien kanssa piti mennä kokeilemaan, miltä frisbeekiekkoilu tuntuu. Sittemmin jäin siihen koukkuun ja olen pelannut nyt kuutisen vuotta.

Laji on hänen mukaansa sosiaalinen ja kuntoa nostattava.

– Tässä tulee myös liikuntaa älyttömän paljon ja saa samalla kavereita.

Nykyään mies harjoittelee lajia ympäri vuoden.

– Näin eläkkeellä ollessa ei viitsi jäädä sängyn pohjalle makaamaan, kun ei ole paljon muutakaan tekemistä. Onhan tämä vain harrastusta. Välillä tuntuu, että vähän liiallistakin, kun talvellakin pitää käydä heittämässä.

Hän käy pelaamassa kesäisin neljä kertaa viikossa, pääasiassa Ahonkylässä, Törnävällä ja Honkakylässä.

Seuran menestyksekkäin heittäjä on Olavi Koivunen, joka suunnittelee tässä avausheittoaan Ahonkylän radalla Par4 -kuutosväylällä.
Kuva: Hannu Lusa
Näin eläkkeellä ollessa ei viitsi jäädä sängyn pohjalle makaamaan, kun ei ole paljon muutakaan tekemistä. Onhan tämä vain harrastusta. Välillä tuntuu, että vähän liiallistakin, kun talvellakin pitää käydä heittämässä.
Olavi Koivunen

Maakunnan suurin seura

Enimmäkseen Ilmajoella ja Seinäjoen seudulla toimiva Lakeus Disc Golf ry. on jäsenmäärältään Suomen 24. ja maakunnan suurin frisbeegolfseura. Vasta pari vuotta toimineella seuralla oli jäseniä vuoden vaihteessa 121, joista naisia viisi ja junioreita 31.

Seuran ilmajokelainen jäsenvastaava Jani Jussinmäki kertoo seuralla olevan jäseniä ympäri maata aina Jyväskylää, Vantaata ja Turkua myöten.

– Pääasiassa jäsenet ovat Seinäjoen seudulta ja ovat enimmäkseen 20–40 vuoden ikäisiä. Meillä on muutamia tosi hyviä junioreita, jotka karsivat SM-kisoihin. Olemme seurana pyrkineet tukemaan heitä maksamalla SM-kisojen osanottomaksut.

Hän odottaa innokkaasti uuden radan valmistumista.

– Kädet syyhyää jo kovasti, jotta pääsisi aloittamaan.

Huippuja radalle

Seura on järjestänyt nykyisellä radalla jo erilaisia kilpailuja, kuten amatöörien SM-karsinnat ja opettajien SM-kisat.

– Maamme huipuista radalla ovat käyneet pelaamassa muun muassa Väinö Mäkelä ja Tuomas Hyytiäinen, Juho Keskinen toteaa.

Uusittavan radan on tarkoitus valmistua ensi vuoden syksyllä, kun hanke loppuu.

– Pitää kysyä, jos saisimme avajaisiin jonkun tunnetun Youtube-tähden tai ammattilaisen. Se olisi nuorisolle kova juttu, .

Rataa tullaan puheenjohtajan mukaan kehittämään hankkeen jälkeen askel kerrallaan. Näin radalla voisi tulevaisuudessa järjestää jopa SM-osakilpailuja.

– Jos saisimme haaveilemamme kiinteän kisakeskuksen tehtyä 5-10 vuoden sisällä. Se vaatisi radalle vielä ainakin vesipisteet, vessat ja sähkö- ja viemäriliitännät.

Radan nimi tulee pysymään samana alueella asuvan keihäänheittäjän Tero Pitkämäen mittavien saavutusten vuoksi. Hankkeen etenemistä voi seurata seuran nettisivuilta www.lakeusdiscgolf.com.

Seinäjoen seudun frisbeegolfratoja – löydä listasta omasi

Seinäjoki

  • Honkakylä 18 väylää, luokitus A1,

  • Kalajärvi 18, A1,

  • Törnävä 11, B1,

  • Kaanaa, Niemistön koulu 9, C1,

  • Käpälikkö, keskussairaalan takana 9, C1

  • Tanelinranta (ei luokitusta, muutama kori)

  • Hallilanvuori, rakenteilla lähitulevaisuudessa 18 väylää, ehkä AA1

  • Ylistaron rata, Kainasto, 9, C3,

  • Nurmon Haali, rata mennyt kiinni, vain osittain auki.

Ilmajoki

  • Ahonkylä 18, AA1,

  • Riistavalli 14, B2,

  • E-P:n opisto 9, C2

Lapua

  • Simpsiö 18, AA1,

  • Kiviristi 9, C2

  • Tiistenjoki 6, D1

Kurikka

  • Keskuskenttä (urheilualue) 10, B2

  • Hirvijärvi (Jalasjärvi) 9, C1

  • Kiuaskallio (Jalasjärvi) 18, A1

  • Sarvijoki (Jurva) 9, C1

  • Säläisjärvi (Jurva) 23, AA1

Rataluokitukset

  • A-luokka ”Kilparadat ja täysimittaiset radat”,

  • vaikein on AAA1, helpoin A3.

  • B-luokka ”Harrastajaradat”, vaikein BB1, helpoin B2

  • C-luokka ”Aloittelijaradat” kaikki vakio C1

  • D-luokka ”Koululaisradat” kaikki vakio D1

  • Numeroinnit perässä ovat ratojen varustelu- ja

    ylläpitotasoja, josta 1 on korkein.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka