Uutiset

Aja tai tekstaa – Kuljettajan puhelimen käyttö on merkittävä ristitekijä liikenteessä

Lain mukaan kuljettaja ei saa pitää kännykkää kädessä ajon aikana. Ei edes liikennevaloissa, vaikka auto olisi pysähdyksissä.
  • Epari

Poliisi valvoo tällä viikolla erityisesti turvalaitteiden ja kännyköiden käyttöä sekä muita tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavia tekijöitä. Samalla valvotaan myös ulkomaalaisten maassa oleskelun lainmukaisuutta.

Valvonnalla tuetaan myös keskiviikkona järjestettävää Euroopan laajuista Euroopan liikennepoliisiverkoston toteuttamaa Liikennekuolematonta päivää, jonka tavoitteena on, että Euroopassa ei tuona päivänä kuolisi yhtään ihmistä liikenneonnettomuudessa.

Euroopan komissio on arvioinut, että tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallion mukaan tyypillisesti tarkkaamattomuus johtuu puhelimen näpräämisestä tai siihen puhumisesta ajon aikana.

– Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana käyttää kännykkää siten, että pitää sitä kädessään. Ajon aikana tarkoittaa myös sitä, kun ollaan ajoradalla valoissa odottamassa valojen vaihtumista, ei siis ainoastaan liikkeellä oloa, muistuttaa Kallio.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on myönteistä, että turvavyön käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Valitettavasti etenkin henkilöautojen takapenkeillä sekä pakettiautoissa ja kuorma-autoissa jää turvavyö kuitenkin edelleenkin kiinnittämättä liian usein. Poliisin keinot lisätä turvavyön käyttöä ovat valvonta ja valistus, Kallio sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka