Uutiset

Alaspäin katsova koira puhdistaa mielen kiireestä - jooga haastaa fyysisyyden lisäksi pysähtymään hetkeen

Alaspäin katsova koira on monipuolinen ja virkistävä asento. Koira venyttää ja voimistaa erityisesti takareisiä ja selkää, mikä on hyväksi ylä- ja alavartalon kireyksille.
Alaspäin katsova koira on monipuolinen ja virkistävä asento. Koira venyttää ja voimistaa erityisesti takareisiä ja selkää, mikä on hyväksi ylä- ja alavartalon kireyksille.
Kuva: Heidi Piisalo
  • Heidi Piisalo

Hot Yoga Seinäjoen studiolla Wilma Hetemaj istahtaa tottuneesti salin etuosaan matolle. Kymmenen vuoden joogaohjaajan kokemuksella hän painottaa, että jooga on sekä kehon että mielen harjoitus. Joogassa tehtävät asennot eli asanat vaikuttavat kehoon fyysisesti vahvistamalla ja venyttämällä sitä. Tietoinen hengitys liittää mielen mukaan harjoitukseen.

– Kun mieli on läsnä hetkessä, pääsee pysähtymään arjen keskellä. Jos pystyy hetkeksi unohtamaan askareet, keventää se mielen kuormitusta, Hetemaj avaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jooga sopii useimmille

Joogatyylejä on useita erilaisia. Hetemaj’n studion tunneista fyysisin on Vinyasa ja hidastempoisin Yin-jooga.

– Vinyasassa liikutaan hengityksen tahdissa. Tutuksi tunnilla tulee erityisesti alaspäin katsova koira, johon palataan liikkeiden välissä. Koira näyttää helpolta, mutta on yllättävän haastava asento. Yinissä taas tehdään monta minuuttia kestäviä venytyksiä ja keskitytään rauhoittamaan mieltä.

Jooga sopii lähes kaikille monipuolisuutensa vuoksi. Vaikka olisi fyysisiä rajoitteita tai vaivoja, eivät ne estä harjoittelua. Asentoja voi muokata omalle keholle sopivaksi.

– Esimerkiksi ranne- ja polvivaivat ovat aika yleisiä. Jooga-asentoja muokkaamalla voidaan välttää näiden alueiden rasitusta. Myös erilaiset välineet kuten viltit, blokit ja joogavyöt auttavat löytämään sopivan asennon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Oma rauha tärkeää

Haastavinta joogassa voi olla Hetemaj’n mukaan hetkeen pysähtyminen. Ohjatut tunnit auttavat syventymään harjoitukseen, jolloin siitä on helpompi saada kaikki hyödyt irti.

Joogata voi myös kotona. Itsenäisesti harjoittelu on helpompaa, jos jooga on jo tunneilta tuttua. Myös ohjatuista, netistä löytyvistä videoharjoituksista voi saada apua.

Haasteena kotona harjoitellessa voivat olla erilaiset häiriötekijät.

– Kotona on vaikeampi löytää omaa rauhaa, jos lapset ja koira pyörivät jaloissa. Siksi olisi hyvä tehdä harjoitus eri huoneessa kuin missä muut oleskelevat.

Mielekäs ympäristö tukee harjoitusta. Hetemaj neuvoo esimerkiksi laittamaan rauhoittavaa musiikkia soimaan tai hyvän tuoksun huoneeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastapaino kiireelle

Joogan suosio on kasvanut koko ajan. Monet päätyvät Hetemaj’n mukaan kokeilemaan lajia sen trendikkyyden vuoksi, mutta huomaavat nopeasti sen positiiviset vaikutukset hyvinvointiin.

Erityisesti Yin-joogatunnit ovat usein täynnä. Syyksi Hetemaj epäilee vallitsevaa nopeatempoista elämäntapaa.

– Joogasta haetaan vastapainoa aktiiviselle arjelle ja harrastamiselle. Ikiliikkujalle pysähtyminen on hankalaa, mihin Yin-jooga on erinomainen harjoitus.

Ryhmäliikuntaa yleensä inhoavatkin ovat naisen mukaan ihastuneet joogaan.

– Vaikka tunnilla onkin monta ihmistä, keskittyy jokainen omaan harjoitukseensa. Itsensä äärelle pysähtyminen on haastava, mutta tärkeä osa harjoitusta.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Asentoihin hakeutuessa on tärkeää kuunnella kehoa ja huomioida fyysiset rajoitteet. Joutsen-asentoa voi esimerkiksi muokata asettamalla jalat itselle sopivaan kohtaan.
Kuva: Heidi Piisalo

Kommentti: Jooga irroittaa mielen arjen kiireistä

Joogainnostukseni on jatkunut pian puolitoista vuotta. Tunnista riippuen jooga voi olla hyvinkin fyysistä. Se kuitenkin vaatii eri tavalla keskittymistä ja ajatusten hallintaa kuin vaikkapa salitreeni.

Hektisimpiä viikkoja rauhoittamaan sisällytän aina Yin-joogaa. Opintojen, vuorotyön ja muun elämän välillä pallotellessa tekemistä riittää ja pää käy usein kierroksilla.

Jooga haastaa pitämään ajatuksen hetkessä. Kun täytyy pysähtyä yhteen asentoon, huomaa miten helposti ajatukset karkaavat muualle.

Onnistunut harjoitus palkitsee loppurentoutuksessa. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen matolla maatessani säpsähtänyt hereille unen rajamailta.

Niin syvään rentouteen joogassa voi parhaimmillaan päästä. Sellaisessa tilassa unohtaa kaiken salin ulkopuolella, ainakin muutamaksi minuutiksi.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka