Uutiset

Armeijan kalusto ja aseistetut sotilaat saapuivat Seinäjoelle – Aihetta huoleen ei ole, sillä kyse on vain harjoituksesta

Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita.  kuva puolustusvoimat
Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita.  kuva puolustusvoimat
Kuva: Puolustusvoimat
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Etelä-Pohjanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitus alkoi perjantaina. Viikon mittainen harjoitus kokoaa yhteen 800 henkilön joukon Etelä-Pohjanmaalle. Mukana harjoituksessa on niin varusmiehiä kuin reserviläisiäkin.

Eri puolilla maakuntaa, etenkin Seinäjoella, Ilmajoella ja Vaasassa, näkyy harjoituksen aikana armeijan kalustoa ja aseistettuja sotilaita. Harjoitus voi aiheuttaa hetkellisiä liikennekatkoksia ja meluhaittaa.

Porin prikaatin johtamaan paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu prikaatin lisäksi alueen viranomaisia, yrityksiä, toimijoita ja Seinäjoen kaupunki.

Turvattu arki

Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa kertoo, että harjoituksilla pyritään siihen, että kansalaisten arki pysytään turvaamaan joka tilanteessa.

– Alueellinen yhteistyö ja koordinaatio Puolustusvoimien, paikallisten viranomaisten ja toimijoiden kesken on erityisen tärkeää. Tämä näkyy harjoituksissa vahvasti. Paikallispuolustus on kiinteä osa kokonaismaanpuolustusta, jossa kaikilla kansalaisilla on rooli, Takamaa kertoo.

Harjoituksia on eri puolilla maata

Paikallispuolustuksella pyritään turvaamaan esimerkiksi joukkojen perustaminen, kansainvälisen avun antaminen ja vastaanotto, kriittisen infrastruktuurin käytettävyys ja kansalaisten elinmahdollisuudet sodan aikana sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle.

– Reserviläisillä on paikallisjoukkojen toiminnassa merkittävä rooli. On tärkeää, että he pääsevät säännöllisesti ylläpitämään ja kehittämään osaamistaan harjoituksissa, Takamaa painottaa.

Etelä-Pohjanmaa 23 -paikallispuolustusharjoituksen tavoitteena on valmistautua paikallispuolustuksen tehtäviin, kuten kohteiden suojaamiseen, aluevalvontaan ja virka-avun antamiseen toiselle viranomaiselle.

Moniviranomaisyhteistyö on yksi harjoituksen pääteemoista. Tavoitteena on muun muassa yhteisen tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen viranomaisten välillä.

Etelä-Pohjanmaa 23 -harjoitus on osa Maavoimien johtamaa paikallispuolustuksen harjoituskokonaisuutta, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa eri puolilla maata. Koko maassa harjoitukseen osallistuu 6 000 sotilasta.

Seinäjoen alueella paikallispuolustusta harjoiteltiin edellisen kerran vuonna 2019.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä ja missä?

Etelä-Pohjanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitus järjestetään Etelä-Pohjanmaalla 1.-8. syyskuuta.

Harjoituksen yhteydessä järjestetään toritapahtuma Seinäjoella keskiviikkona 6. syyskuuta kello 10–18. Tapahtumassa on muun muassa mahdollista tutustua Puolustusvoimien kalustoon.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka