Uutiset

Asuntokaupat ratkaisee edelleen sijainti – selittämätön x-faktori näyttelee myös isoa osaa

Etelä-Pohjanmaalla korona on kasvattanut asuntokauppaa noin 10 prosenttia. Kuva Seinäjoen Kultavuoren asuntoalueelta. Arkistokuva.
Etelä-Pohjanmaalla korona on kasvattanut asuntokauppaa noin 10 prosenttia. Kuva Seinäjoen Kultavuoren asuntoalueelta. Arkistokuva.
Kuva: Heikki Hakanen
  • Tero Hautamäki

Asuntokaupan kolme keskeisintä kriteeriä pysyvät vuodesta toiseen samoina.

Vanhan vitsin mukaan lista menee näin: sijainti, sijainti, sijainti.

– Edelleen ostajalle tärkeintä on sijainti. Tosin nyt, kun tarjontaa on vähän, sijainnista on toisinaan pakko tinkiä, Petteri Miettinen OP Kodista sanoo.

Kakkoskohdaksi hän nostaa kohteen kunnon. Nykyään yhä harvempi on kiinnostunut remontoimaan asuntoa. Ostajat haluavat mieluummin heti valmista.

– Yksi juttu voi olla sekin, että remonttitaitoisia ostajia on vähemmän. Kaikilla ei ole myöskään aikaa suunnitella ja toteuttaa remonttia, Miettinen arvioi.

Kolmoskriteeriksi nousee se, että tilat vastaavat tarpeita.

– Etätyön tultua uudeksi normiksi moni haluaa nyt erillisen työhuoneen. Tilan tarve on niiltä osin kasvanut ehkä pysyvästi.

Sokerina pohjalla on vielä X-faktori, vaikeammin selitettävä vetovoimatekijä.

– Asunnon pitää olla ostajalle jotenkin luokseen kutsuva. Siinä on oltava jokin juttu, joka toimii juuri kyseiselle ostajalle, Miettinen arvioi.

Asunnon myyminen perustuu nykyaikana paljon hyviin kuviin. Miettisen mukaan jopa 90 prosenttia ostopäätöksistä tehdään kotisohvalla tietokoneen tai tabletin ääressä kuvia ja tietoja selaamalla.

– Yleisnäytöt ovat vähentyneet, lähes loppuneet. Kohteita ei enää kierretä katselemassa. Tässä suhteessa maailma on muuttunut. Koronallakin on ollut osuutensa tässä, Miettinen sanoo.

Yksi ensimmäinen yleisnäyttö sentään pidetään. Sen jälkeen alkavat yksityisnäytöt.

– Niillä on työllistävä vaikutus alalle. Kahden kesken välittäjä pystyy palvelemaan asiakasta yksilöllisemmin. Siinä tilanteessa kaikki voittavat.

OP Kodin Petteri Miettisen mukaan jopa 90 prosenttia ostopäätöksistä tehdään nykyään kotisohvalla.
Kuva: Heikki Hakanen
Asunnon pitää olla ostajalle jotenkin luokseen kutsuva. Siinä on oltava jokin juttu, joka toimii juuri kyseiselle ostajalle,
Petteri Miettinen OP Koti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Asuntokauppakin elää luonnokierron mukana

Kätkänaho Oy on yksi Seinäjoen suurista kiinteistövälitystoimistoista ja samalla kaupungin vanhin.

Toimitusjohtaja Harri Kätkänaho toteaa pitkittyneen korona-ajan jättäneen jälkensä alalle, sillä sen myötä kohteita on ollut todella vähän myynnissä.

Esimerkiksi Etuoven palvelimella Seinäjoella oli vuosikaudet yli tuhat asuntoa tarjolla. Tällä hetkellä niitä on vain 570 kappaletta.

Kätkänaho odottaa, että sulava lumi ja kevään sekä varsinkin kesän tulo tuo kohteita taas myyntiin. Omalla tavallaan asuntokauppakin elää luonnonkierron mukana.

– Kesä on perinteisesti paras esittelyaika miltei kodille kuin kodille, varsinkin omakotitaloille. Ruoho vihertää, puissa on lehdet, naapureihin ei näy, Harri Kätkänaho listaa.

Edellisen pohjalta voi hyvin olettaa, että kesää kohden kaupat lisääntyvät. Se tarkoittaa, että myös ostajan kannattaa olla valmiina.

– Jos meinaa napata toiveidensa asunnon, pitäisi oma olla jo myytynä. Silloin voi iskeä kiinni heti kun haluttu kohde löytyy, Kätkänaho sanoo.

Hän arvioi, että noin 150 000–250 000 euron kohteisiin riittää tällä hetkellä niin sanottuja käteisostajia.

– Sillä hinnalla moni odottaa saavansa asunnon, jossa ei tarvitse tehdä kuin vähän jos lainkaan remonttia. Valmiin ostaminen myös käytetyissä kohteissa on nykyään yhä enemmän se juttu.

Käytetyssä enempi tilaa

Käytettyjen asuntojen yksi houkutin on se, että niissä on usein enemmän tilaa kuin uusissa. Tällöin esimerkiksi nykyään arvostetun etätyötilan tekeminen on helpompaa.

Kätkänaho kuitenkin uskoo, etteivät vanhojen omakotitalojen hinnat sentään ole lähdössä nousuun.

– Niitä pelätään mahdollisten riskien takia sen verran, että hinnat pysyvät aisoissa. Huolellinen kuntokartoitus on aina kaikkien etu, ennen kaikkea myyjän, Kätkänaho neuvoo.

– Ylipäätään asunnostaan kannattaa pitää huolta ja päivittää sitä. Kun joskus on myymisen aika, myyminen on helpompaa, kun asioita on tehty.

Kesä on perinteisesti paras esittelyaika miltei kodille kuin kodille, varsinkin omakotitaloille. Ruoho vihertää, puissa on lehdet, naapureihin ei näy.
Harri Kätkänaho Katkänaho Oy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Harri Kätkänaho arvioi, että Seinäjoella riittää tällä hetkellä käteis- ostajia, mikä kiristää kilpailua halutuimmista kohteista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Asuntokaupassa myyjän markkinat – Välittäjä: Kaikki myydään, jos hinta on kohdallaan

Korona on vilkastuttanut asuntokauppaa historiallisen paljon. Etelä-Pohjanmaallakin myyntiluvut ovat kasvaneet 10 prosenttia koronan aikana. Kasvua olisi ollut enemmänkin, mikäli asuntoja olisi ollut enemmän kaupan.

Jokainen on huomannut, kuinka nosturit ovat vähentyneet Seinäjoen kaupunkikuvasta. Hiljentynyt uudisrakentaminen heijastuu myös myyntiin tulevien käytettyjen asuntojen määrässä.

– Käytettyjä ei tule myyntiin, kun myyjillä ei ole uutta ostettavaksi, toimitusjohtaja Petteri Miettinen OP Kodista toteaa.

Miettisen mielestä Seinäjoen alue kaipaa nyt kipeästi uusia, tilavia perheasuntoja.

– Tyhjiä paikkoja, mihin rakentaa, olisi kyllä ympäri keskustaa. Jarrua lyövät rakentamisen tämänhetkiset kustannukset. On pelkona, että asunnoista tulee tolkuttoman kalliita kohonneiden materiaalihintojen vuoksi.

Ennätysvähän kohteita

Tällä hetkellä kaupungin asuntomarkkinoilla on ennätysvähän kohteita myynnissä. Sen perusteella kylän kiinteistövälittäjille voi koettaa ankeat ajat.

Välittäjien määrä alueella on pysytellyt yhä kahden vuoden takaisessa, jolloin uusia toimistoja nousi kuin sieniä sateella. Buumin jäljiltä Seinäjoella toimii tälläkin hetkellä 55 välittäjää.

Se on paljon, kun ajatellaan, että alueella myydään kuukaudessa noin sata käytettyä asuntoa. Lisäksi muutamat isot toimistot myyvät niistä puolet, jopa enemmän.

– Se tarkoittaa, ettei kaikille välittäjille riitä kauppoja kuin muutama vuodessa. Moni alkaa olla vaikeuksissa, ellei kohteita pian tule lisää myyntiin, Petteri Miettinen arvioi.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Markkina on nyt myyjillä

Kaiken järjen mukaan kohteita voisi tullakin kaupan, sillä Miettisen mukaan nyt vallitsevat ne kuuluisat myyjän markkinat.

– Jos hinta on yhtään kohdillaan, melkeinpä kaikki myydään, Miettinen vahvistaa.

Tällä hetkellä Seinäjoella on myytävänä 60 omakotitaloa. Niistä 16 on rakennettu 2000-luvulla, loput ovat vanhempia.

Käytettyjä rivitaloja on myynnissä 75 kappaletta.

Kerrostaloasuntoja Seinäjoella on kaupan 385. Niistä uudiskohteita on 221 ja käytettyjä 164.

– Isoin ongelma on ehkä siinä, että myytävistä kohteista suurin osa on sellaisia asuntoja, jotka eivät juuri nyt ole kaikkein kysytyimpiä.

Kovin kysyntä rivi- ja ok-taloilla

Kovin kysyntä kohdistuu käytettyihin rivi- ja omakotitaloihin. Käsistä viedään vähintään 3-4 huoneen perheasunnot, jotka kelpaavat asuttavaksi heti sellaisenaan.

– Pinta kiertää nopeasti. Sata parasta asuntoa menevät kaupaksi saman tien. Ne kiinteistöt, joiden haluttavuus on huonompi, makaavat markkinoilla pidempään. Ne voivat myös kiertää välittäjältä toiselle, kunnes nekin löytävät ostajansa.

Tosin, ihan kaikkiin kohteisiin ostajaa ei ehkä löydy.

– Jotkut heikkokuntoiset, sijainniltaan ei-haluttavat ja huonosti hoidetut kiinteistöt eivät mene kaupaksi koskaan, eivät edes hinnalla, Miettinen toteaa lopuksi.

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka