Uutiset

Biojätteen kerääminen on pian kaikille pakollista - Valitsetko jäteastian monilokerokeräyksen vai kompostoinnin?

Lakeuden Etapin alueella kananmunankuoria ei saa laittaa biojätteeseen. Kuoret aiheuttavat tukoksia biokaasulaitoksessa. Innokas puutarhuri voi kerätä kuoret ja jauhaa ne maanparannusaineeksi.
Lakeuden Etapin alueella kananmunankuoria ei saa laittaa biojätteeseen. Kuoret aiheuttavat tukoksia biokaasulaitoksessa. Innokas puutarhuri voi kerätä kuoret ja jauhaa ne maanparannusaineeksi.
Kuva: Tero Hautamäki
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Biojätteen erilliskeräys laajenee lähikuukausina Lakeuden Etapin toiminta-alueella. Sitä varten tarvitaan uudet jäteastiat, joissa on erillinen osio biojätteelle. Uudet jäteastiat jaetaan tammikuussa Lapualle, helmikuussa Ilmajoelle ja maaliskuussa kanta-Kurikkaan. Uusien astioiden tyhjentäminen aloitetaan helmikuussa. Seinäjoella biojätekeräys alkaa heinäkuussa.

Biojätekeräys laajenee koskemaan koko Etapin aluetta vuoteen 2026 mennessä. Viimeisinä listalla ovat muun muassa Jalasjärvi ja Peräseinäjoki. Tämän jälkeen erottelun voivat jättää väliin vain ne kotitaloudet, jotka kompostoivat biojäteensä oikeaoppisesti.

Uudistus liittyy vuonna Euroopan Unionin säädöksiin sekä Suomessa vuonna 2021 voimaan tulleeseen jätelakiin ja jätehuoltomääräyksiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä on biojäte?

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä. Biojätettä ovat muun muassa ruuantähteet, hedelmien kuoret, kahviporot ja talouspaperi. Etapin alueella kananmunankuoria ei lajitella biojätteeseen.

Biojätepussin pohjalle kannattaa panna esimerkiksi avattu kananmunakenno tai sanomalehtipaperia, että pussin pohja pysyy kuivana ja kestää paremmin.

Biojätteet pakataan joko paperipussiin ja biohajoavaan muovipussiin. Pussi kannattaa sulkea hyvin, ettei jäteastia likaannu eikä biojätteeseen kerry toukkia. Pussi pitää myös hajuhaitat loitolla.

Biojätesäiliö vie jäteastiasta 40 prosenttia. Jäte putoaa astian pohjalle saakka. Se estää hajuhaittoja.
Kuva: Lakeuden Etappi

Oikean kokoinen astia

Etappi on lähettänyt Lapuan, kanta-Kurikan ja Ilmajoen asukkaille kirjeen, jossa on ilmoitettu tulevan kaksilokeroastian koko. Kokoarvio perustuu kiinteistöllä nykyisin olevan poltettavan jätteen astiakokoon. Jos koko arveluttaa, niin kaksilokeroastioihin voi tutustua tammikuussa Lapuan, Kurikan ja Ilmajoen jäteasemilla sekä kirjastoissa.

Uudessa jäteastiassa 60 prosenttia tilasta on varattu poltettavalle jätteelle.

– Jos astia on ollut aina täynnä, on hyvä ottaa ulkomitoiltaan kokoa suurempi kaksilokeroastia. Ennen sitä kannattaa miettiä, mitä poltettavasta jätteestä voisi kierrättää. Muovi- ja pahvipakkaukset täyttävät astian nopeasti, opastaa Etapin kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala.

Mistä on kyse?

➊ Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa kaikkialla Suomessa.

➋ Kyseessä on EU:n säännöksiin liittyvä velvoite. Lakeuden Etappi kerää biojätettä vaadittua laajemmin. Sen toimialueen kaikki kotitaloudet aloittavat biojätteen erilliskeräyksen viimeistään vuonna 2026.

➌ Erilliskeräyksen vaihtoehtona on kompostoida keittiöbiojätteet haittaeläimiltä suojatussa ja oikein hoidetussa kompostorissa. Komposti voi olla naapuruston yhteinen. Kompostoinnista on tehtävä ilmoitus Lakeuden jätelautakunnalle. Lautakunta tarkistaa komposteja pistokokein.

➍ Suomen jätelain ja -asetuksen tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä kierrätettäisiin 55 painoprosenttia vuonna 2025 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Tämä edellyttää jätteiden tehokasta lajittelua ja jatkokäsittelyä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etapilla vaadittua laajempi biojätekeräys

Etapin alueella on 35 000 pientalokiinteistöä. Niistä kompostoinnin on ilmoittanut valitsevansa kymmenisen prosenttia.

Suositteleeko Etappi asiakkailleen erilliskeräystä vai kompostointia?

– Meidän kannalta tavalla ei ole väliä. Tärkeintä on saada ravinteet kiertoon. Toinen hyvä asia on se, että märkä biojäte saadaan pois poltettavasta jätteestä. Jos asiakas haluaa vaihtaa keräystapaa, sen voi tehdä koska vain.

Kuluttajan kannalta biojätteen erilliskeräys on Hautalan mielestä helpompi vaihtoehto.

– On hienoa, jos pystyy kompostoimaan omat biojätteensä ja hyödyntämään kompostia puutarhassa maanparannusaineena. Erilliskeräys ei silti ole yhtään huonompi tapa. Biojätteestä tehdään energiaa biokaasulaitoksessa Ilmajoella. Kaasu käytetään laitoksen pyörittämiseen. Mädätysjäännös muunnetaan maanparannusrakeeksi ja ravinteet saadaan takaisin peltoon, Hautala selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mirva Hautala Lakeuden Etapista esittelee tuuleentuvaa biojäteastiaa. Hyvän ilmanvaihdon ansiosta jäte pysyy kuivempana ja siten myös hajuttomampana. Biohajoavaa muovipussia käytettäessä tuulettuva astia vähentää pussin hikoilua ja parantaa sen kestävyyttä.
Kuva: Lakeuden Etappi

Onko kerääminen hankalaa ja haisevaa?

Biojätteen keräys saattaa siihen tottumattomalta kuulostaa vaivalloiselta, ylimääräistä työtä ja hajuhaittoja aiheuttavalta vaihtoehdolta.

Hautala ei ole samaa mieltä. Monella on jo nyt keittiökaapissa roskavaunu, jossa on lokeroita. Yhden niistä voi varata biojätteelle.

– Jätepussit voi taitella vaikka Eparista, mutta myös muut biohajoavat pussit kelpaavat. Biohajoavat muovipussit eivät päästä paljon läpi ja keräysastia pysyy puhtaana. Biojätteeseen kannattaa laittaa kuivikkeeksi esimerkiksi käytetyt talouspaperit. Pussi on hyvä viedä ulos vähintään muutaman päivän välein. Astia kannattaa pestä säännöllisesti.

Hautala huomauttaa, että alku on monessa asiassa aina hankalaa.

– Kun homma alkaa sujua, ei vanhaan tapaan halua palata. Suurin osa palautteesta on ollut positiivista. Moitteita on tullut pikemminkin siitä, ettei erilliskeräystä ole vielä joka paikassa järjestetty.

Toive on kuultu ja Etappi järjestää biojätekeräyksen vaadittua laajemmin. Säädösten mukaan erilliskeräys on aloitettava heinäkuussa vain yli 10 000 asukkaan taajamissa.

– Suuri osa asiakkaistamme asuu maaseudulla. Haluamme tarjota saman mahdollisuuden kaikille ja kerätä biojätettä mahdollisimman paljon, Hautala perustelee.

Hinta nousee hieman

Uusi palvelu nostaa hieman jäteastian tyhjennysmaksua. Kyseessä on noin euron lisälasku tyhjennyskertaa kohden. Nyt esimerkiksi 370 litran jäteastian tyhjäys maksaa kympin.

Hautalan mukaan kustannusten nousu olisi aiheuttanut hintojen kallistumista muutenkin.

– Maksujen kannalta ei ole suurta eroa siinä, hakeeko auto biojätteet vai kompostoiko ne itse. Kompostoinnissa voi syntyä säästöä silloin, jos pärjää poltettavan jätteen osalta harvemmilla tyhjennyksillä, Hautala selventää.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Alla olevasta videosta saat ohjeet siihen, miten Eparista taitellaan biojätepussi.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka