Uutiset

Duunarin unelmavuodessa on ennätysmäärä vapaapäiviä – Muutamalla lomapäivällä on mahdollisuus saada pitkät lekottelupätkät

story-image
  • Jouni Pihlajasaari

Vuodet 2024 ja 2025 ovat ihanteellisia tavallisen duunarin näkövinkkelistä, sillä almanakassa on useita ”ylimääräisiä” lomapäiviä.

Suomalaiset saavat molempina vuosina kymmenen ylimääräistä vapaata arkipäiville osuvista juhlapyhistä ja aattopäivistä. Kumpanakin vuonna vain yksi yhdestätoista mahdollisesta lisäpäivästä lipsahtaa viikonlopulle: Tänä vuonna loppiainen on lauantaina ja vuonna 2025 Suomen itsenäisyyttä juhlitaan lauantaina.

Vapaat vaihtelevat

Viestintäkoordinaattori Onerva Ollila Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta kertoo, että arkipäiville sattuvia juhlapyhiä ja aattopäiviä on normaalivuosina heikoimmillaan seitsemän ja parhaimmillaan kymmenen. Yhteentoista osumaan kalenteri ei veny eli vähintään yksi juhlapäivä on aina lauantaina tai sunnuntaina.

– Karkausvuosina vapaiden minimimäärä on kahdeksan. Tällöin karkauspäivä voi toisaalta tuottaa ylimääräisen työpäivän, Ollila selvittää.

Mahdollisen lisävapaan voivat antaa uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, vappu, helatorstai, juhannusaatto, itsenäisyyspäivä, jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä. Näistä pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä, helatorstai ja juhannusaatto ovat aina samalle arkipäivälle osuvia vapaita.

– Aatot kuuluvat samaan tarkasteluun, koska ne ovat suurimmalle osalle vapaapäiviä, sanoo Ollila.

Moni tekee työtään myös juhlapyhinä, mutta yleensä työehtosopimuksissa on määritelty näistä muina päivinä pidettäviä korvaavia vapaita.

Vuosi 2025 alkaa keskiviikosta, joten arkipäiville osuvia juhlapyhiä ja aattoja on toista vuotta peräkkäin kymmenen.
Kuva: Jarno Pellinen

Hyviä vuosia on huonoja enemmän

Työntekijöiden kannalta hyvät vuodet ovat yleisempiä kuin huonot. Seitsemän päivän niukkuudesta joudutaan kärsimään seuraavan kerran vasta 2033.

Duunareiden unelma toteutuu silloin, kun tammikuun ensimmäinen on maanantai, tiistai tai keskiviikko. Nämä muistisäännöt eivät päde karkausvuonna.

– Jos normaalivuosi alkaa lauantailla, lisävapaita tulee seitsemän, jos perjantailla, niin kahdeksan. Torstai ja sunnuntai tietävät yhdeksää lisävapaata, Ollila kertoo.

Yhdeksän vapaata on myös vuonna 2026. Vuosina 2029–2031 eletään harvinaista putkea, sillä kaikkina kolmena vuonna lisävapaita on maksimimäärä kymmenen. Vuosi 2028 alkaa lauantailla, mutta karkausvuoden vaikutuksesta vapaita on seitsemän sijaan yhdeksän.

Lyhyitä viikkoja

Vappu on tänä vuonna keskiviikkona ja helatorstai heti seuraavalla viikolla. Toukokuussa tulee siksi kaksi lyhyttä viikkoa peräkkäin. Itsenäisyyspäivä osuu puolestaan perjantaille. Siinäkin on pitkän viikonlopun sauma.

Joulun aika 2024 näyttää Ollilan mielestä oikein mainiolta. Jouluaatto on tiistaina, joulupäivä keskiviikkona ja tapaninpäivä torstaina. Ainoa miinus on, että karkauspäivä tekee tyhjäksi haaveet yhtenäisestä viiden päivän joulunajasta. Vuoden 2023 sunnuntaista jouluaatto loikkaa tiistaille.

– Parilla vapaapäivällä voi saada yhdeksän päivää lomaa tai neljällä kaksitoista. Uudenvuodenpäivä 2025 on keskiviikkona ja loppiainen maanantaina, joten pitempääkin lomaa voi haaveilla.

Vuonna 2025 joulunpyhät loksahtavat ihanteellisesti viikonlopun kainaloon. Parilla lomapäivällä on jälleen saavutettavissa yhdeksän päivän tauko.

Seuraavan kerran joulun vapaat muodostavat yhdessä viikonlopun kanssa viiden päivän pötkön vuonna 2029.

Arkivapaiden määrä lähivuosina

2022: 7

2023: 9

2024: 10

2025: 10

2026: 9

2027: 8

2028: 9

2029: 10

2030: 10

2031: 10

2032: 8

2033: 7

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka