Uutiset

”Ei tätä palloo voi yksin pelastaa” – Epari kysyi levikkialueensa yläaste- ja lukioikäisten mielipiteitä ilmastonmuutoksesta

  • Epari

Nykynuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, koska se tulee vaikuttamaan heidän ja heidän mahdollisten lastensa elämään.

Epari tiedusteli nettikyselyssä yli sadalta levikkialueensa nuorelta mielipiteitä ilmastonmuutoksesta. Yli puolet vastaajista oli huolissaan ilmastonmuutoksesta tai se ahdisti heitä.

Yllättäen kuitenkin 11 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei ilmastonmuutos voisi vähempää kiinnostaa.

Valtaosaa nuorista ilmastonmuutoksessa huolettaa muun muassa se, että eläimet kärsivät syyttöminä eniten ja luonnon monimuotoisuus häviää kun lajeja kuolee sukupuuttoon. Huolta tuovat myös lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja se, että ilmanlaatu heikkenee ilmaston nopean lämpenemisen johdosta.

Ylipäätään nuoret ovat huolissaan siitä, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa ihan kaikkeen, ja kuinka nopeasti ilmiö nyt etenee.

Nuorten mielestä asialle ei anneta riittävästi painoarvoa. Yhteiskunnallisesti ei olla valmiita tekemään tarpeeksi. Monet vanhemmat ihmiset eivät tunnu ymmärtävän ilmastonmuutoksen vakavuutta.

– Se huolestuttaa ja ihmetyttää, että keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ajattelevat ilmastonmuutoksen olevan vitsi, eivätkä tee asialle mitään, kirjoittaa yksi vastaajista.

– Voiko maailmanmenoa yhtään seuraava ihminen ajatella, että se on vitsi, sama nuori jatkaa.

Nuoret olisivat valmiita tekemään ilmastonmuutoksen eteen paljonkin. Jopa 38 prosenttia vastaajista olisi valmis vaihtamaan kouluruoan kokonaan kasvisruoaksi. Monet nuoret syövät jo kasvispainotteisesti tai ovat täysin vegaaneja.

Nuoret myös yrittävät kulkea mahdollisimman paljon pyörällä, kävellen tai julkisilla.

Monelle on tärkeää, että omat vanhat vaatteet pääsevät uusiokäyttöön, ja että omassa vaatekaapissa olisi mahdollisimman vähän pikamuotia.

– Että kaiken yrittämisen ja työnteon jälkeen, mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on jo tehty, niin silti on ihmisiä, jotka eivät yritä, välitä tai usko, kirjoittaa eräs kyselyyn vastannut nuori.

– Pelkään, etten saa elää elämää, jota ansaitsisin elää. Pelkään myös mahdollisten tulevien lasten puolesta, joille tämä planeetta jää, kun itse vanhana kuolen, hän jatkaa.

Roskaamattomuus ja kierrättäminen olivat yleisiä vastauksia, kun kysyttiin, mitä itse teet ilmastonmutoksen eteen ja mitä omassa perheessäsi tehdään.

Alueella monissa perheissä on jo sähköauto tai hybridi, tai sellaisen ostosta on puhuttu. Perheet myös painottavat kulutusta kotimaisiin tuotteisiin ja myyvät tai lahjoittavat turhia tavaroita.

Ilmastonmuutos herättää nuorissa monenlaisia tunteita. Ahdistusta, pelkoa, vihaa, surua, huolta ja toivottomuutta, mutta myös potentiaalia muuttaa omaa käytöstään paremmaksi.

Osa nuorista kokee, etä ilmastonmuutos uhkaa heidän tulevaisuuttaan esimerkiksi siten, että monet työpaikat katoavat ja tavallinen arki vaikeutuu jokaisen lämmenneen asteen myötä.

Myös lasten hankinta epäselvään maailmaan ja tulevien sukupolvien elämän edellytykset maapallolla mietityttävät monia.

Lähes jokainen kyselyyn vastannut nuori haluaisi nähdä maailmaa ja matkustella edellisen sukupolven tavoin. Ilmastoahdistus tuntuu kuitenkin monelle isolta esteeltä lentämisen aiheuttaman saastumisen vuoksi.

Vastaajista 35 prosentin mielestä nuorten ääni ei kuulu medioissa tarpeeksi ilmastonmuutokseen liittyen.

Kysyimme, millaisista jutuista nuoret olisivat kiinnostuneita liittyen ilmastonmuutokseen.

68 prosenttia vastaajista olisi erittäin kiinnostunut jutuista, joissa kerrottaisiin, miten ilmastomuutos voitaisiin ratkaista.

46 prosenttia vastaajista olisi kiinnostunut jutuista, joista selviäisi, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse ja kuinka se etenee.

41 prosenttia vastaajista kaipaisi vinkkejä arjen ilmastotekoihin.

Vain 18 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei ilmastonmuutos suuremmin kiinnosta heitä.

Nuoret ovat puhuneet, nyt on päättäjien aika vastata. Nuoret ovat huolissaan paitsi omasta, myös koko Suomen ja maapallon tulevaisuudesta.

Jutun ideoi, kirjoitti ja kuvitti ysiluokkalainen Enna Rinne Seinäjoen yhteiskoulusta. Hän oli viime viikon Eparin toimituksessa TET-harjoittelussa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka