Uutiset

Elokuva nosti ikonisen muovinuken parrasvaloihin – Barbie-kuplassa arki on kaukana

Ballerina Daisy on Minna Talvilahden ensimmäinen muotinukke. Nukella on yllä Talvilahden äidin ompelema juhlapuku.
Ballerina Daisy on Minna Talvilahden ensimmäinen muotinukke. Nukella on yllä Talvilahden äidin ompelema juhlapuku.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
  • Miia-Maria Kuusisto

Barbien ruusunpunainen unelmamaailma on ollut läsnä pikkutyttöjen leikeissä 50-luvun loppupuolelta lähtien. Vuosien saatossa Barbie on taipunut moneen malliin ja kokeillut siinä sivussa useita eri ammatteja. Nukke itsessään on aina ilmentänyt sitä aikaa ja maailmaa, missä kulloinkin on eletty edustaen aina viimeisimpiä muoti-ilmiöitä puvustuksen ja ulkomuotonsa suhteen.

Barbie on ikoninen hahmo, jonka ympärillä pyörii valtava massatuotanto ja koneisto. Nykyään markkinoille tulvii vuosittain tuhansia barbienukkeja.

Barbie ei ole vain pikkulasten juttu. Erityisesti vanhemmat ja harvinaisemmat vintage- ja collector-sarjan nuket ovat aikuisten keräilijöiden mieleen. Niistä ollaan valmiita pulittamaan jopa tuhansia euroja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Minna Talvilahden kokoelmasta löytyy pääasiassa vanhempia ja itse kunnostettuja Barbie- ja muotinukkeja. Nuket ovat valikoituneet sen mukaan, mikään miellyttää omaa silmää.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Paluu lapsuuteen

Minna Talvilahti on nukkekeräilijä, jonka Barbie-buumi sai alkunsa vuonna 2006, kun ystävä toi laatikollisen vanhoja barbienukkeja Talvilahden tuolloin nelivuotiaalle lapselle.

– Joukossa oli samoja nukkeja 80-luvulta, joilla olin leikkinyt lapsena. Siinä tuli jonkinlainen nostalginen hetki, jonka ansiosta tein paluun lapsuuteen ja kaivoin esiin omat vanhat Barbie-nuket, Talvilahti kuvailee.

Kipinä keräilyyyn oli syttynyt. Talvilahti on kerännyt Barbeja 17 vuotta. Hänen 500 Barbien joukko on ollut esillä useammassa näyttelyssä.

Kokoelma pitää sisällään enimmäkseen vanhempia vintage- sekä muita keräilynukkeja. Kokoelmassa on mukana myös huonokuntoisista, käytetyistä nukeista ja niiden osista muokattuja kokonaisuuksia

– Joukkoon mahtuu myös muutama isompi nukke, parisen kymmentä muuta muotinukkea ja laatikkokaupalla oheistarviketta kuten autoja, kalusteita, asusteita ja kenkiä sekä vaatteita.

Hankinnat on tehty uutena ja käytettynä. Esimerkiksi verkkokauppa Ebay on suosittu Barbie-harrastajien keskuudessa. Vaikka halutuista Barbeista pyydetään helposti satoja euroja, kuvailee Talvilahti itseään maltilliseksi ostajaksi. Suosikeikseen hän mainitsee tunnearvoltaan merkittävimmät ensimmäiset nuket ja ne, jotka on saatu lahjaksi. Kokoelmasta löytyy myös oma näköisnukke, jolle ystävätär on ommellut näköisvaatteet.

Useillakeräilijöillä on oma näköisnukke. Kuvassa Minna Talvilahden näköisvaatteisiin pukeutunut Barbie on päässyt juhlien keskipisteeksi.
Kuva: Minna Talvilahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maailman tunnetuimman muotinuken, Barbien tarina alkoi vuonna 1959. Nukkeen ja sen historiaan voi perehtyä monenlaisen kirjallisuuden avulla.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Monenlaisia harrastajia

Isoja Barbie-tapahtumia järjestetään maailmanlaajuisesti. Verkostoja on nykyään helppo luoda internetin ja sosiaalisen median välityksellä.

Talvilahden mukaan Suomessa on tuhansia Barbie-keräilijöitä, joilla kaikilla on omat mieltymyksensä.

– Toiset maalaavat kasvoja, toiset saattavat valmistaa alusasuja tai muita vaatteita. Joukossa on eri alojen osaajia, kuten taiteilijoita ja pukuartesaaneja. Tunnen myös plastiikkakirurgin, joka tekee nukeille kasvoja, Talvilahti selittää.

Osa keräilijöistä toimii alan yrittäjinä. Myös Talvilahti on myynyt Barbi-nukkeja ja niiden tarvikkeita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tarvikkeiden ympärillä pyörii oma keräilykulttuuri. Kuvassa on alkuperäisiä 60-luvun autoja. Ylhäällä Hot Rod by Irwin. Austin-Healya (alla) ajaa vintagevaatteisiin puettu Barbie matkaseuranaan vintage-Ken.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
Useita keräilijöitä viehättää barbien monipuolisuus. Kokoonpanoja ja vaatteita vaihtelemalla voidaan luoda eri tyylisiä maailmoja.
Markkinoille tulee vuosittain tuhansia uusia Barbeja. Keräilijät suosivat harvinaisempia ja näyttäviä nukkeja. Myös erilaiset hahmot ja teemat ovat suosittuja.

Lupa leikkiä

Parasta Barbiessa on Talvilahden mukaan nuken monipuolisuus ja visuaaliset mahdollisuudet. Monet harrastajat eivät tyydy pelkästään ostelemaan nukkeja, vaan myös tuunaavat ja muokkaavat niitä. Monet julkaisevat kuvia Instagramissa muiden keräilijöiden iloksi.

– Barbien parissa voi olla luova ja puuhatessa unohtuvat arkiset askareet.

Niin lapsille kuin aikuisille tekee Talvilahden mielestä välillä hyvää paeta arjen keskeltä unelmamaailmaan.

– On ihana luoda lapsen kanssa yksityiskohtaisia, esteettisiä esillepanoja ja upota Barbie-maailmaan. Kuplaan, jossa voi olla mitä tahansa.

Barbieta on vuosien saatossa ihasteltu ja välillä myös parjattu epärealistisen naiskuvan ihannoimisesta. Talvilahden mielestä ajatus siitä, että nuken pitäisi olla esikuva, on hieman vinksahtanut.

– Kyseessä on fiktiivinen ja visuaalinen satuhahmo. Jotkut Barbiet ovat merenneitoja ja keijuja. Eihän He-Man-nukkeakaan vaadita vastaamaan realistista käsitystä tyypillisen miehen vartalomallista, Talvilahti muistuttaa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Barbie on ilostuttanut pikkutyttöjen elämää 50-luvun lopulta lähtien. Barbien poikaystävä Ken-nukke tuli markkinoille pari vuotta myöhemmin 1961.
Barbien hankintahinta ei aina vastaa jälleenmyynti arvoa. Osa keräilijöistä säilyttää Barbiet alkuperäispakkauksissa. Nukkeja löytyy myös isommassa koossa.
Minna Talvilahden kokoelman isoin Barbie on peräti 90 senttiä pitkä ja käyttää lapselle sopivia vaatteita.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
Minna Talvilahti on myös innokas Barbie-auto keräilijä. Kokoelmasta löytyvä pinkki Jaguar XJS on yksi suosikeista.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Barbie-elokuva

Elokuva sai ensi-iltansa 21. heinäkuuta.

Elokuva on nyt Seinäjoen Biorexin ohjelmistossa.

Barbien huumaa

Barbie-elokuvan innoittamana valloillaan on Barbie-huumaa. Kuinka Talvilahti suhtautuu tähän?

– Elokuva on vielä näkemättä, mutta aion totta kai mennä sen katsomaan, Talvilahti naurahtaa ja kiittelee, että trailerin mukaan elokuvassa on tarjolla useita tasoja ja yksityiskohtaisia elementtejä, jotka lämmittävät pitkäaikaisen Barbie-fanin mieltä.

Elokuvan tekijätiimi on edustanut näyttävissä tyyleissä ympäri maailmaa. Pääosatähti Margot Robbie on valinnut ylleen Barbielta tuttuja asukokonaisuuksia.

– On upea ele, että hänen yllään on nähty Barbien alkuperäisiä asuja, Talvilahti kiittelee.

Euroopan ensi-iltaa Lontoossa juhlinut Robbie edusti Vivienne Westwoodin luomuksessa, joka mukaili vuonna 1960 ilmestyneen Enchanted Evening -barbien tyyliä. Sama Barbie löytyy myös Talvilahden kokoelmasta.

Enchanted Evening -nuken vaaleanpunaista asua (kolmas vas.)vastaava kokonaisuus nähtiin Barbie-elokuvan pääosaesittäjän Margot Robbien yllä elokuvan Euroopan ensi-illassa.
Barbie-keräilijöitä viehättävät erilaiset esteettiset esillepanot.
Minna Talvilahden Barbie-nuket ovat olleet esillä monessa näyttelyssä.
Kuva: Minna Talvilahti
Jaa artikkeli
Lounaspaikka